МОМЧИЛО КОПРИВИЦА, ИСТОРИЧАР И АФОРИСТИЧАР - ПОБЈЕДНИК ЗВОРНИЧКОГ ФЕСТИВАЛА АФОРИСТИЧАРА :: Semberija INFO ::

 

МОМЧИЛО КОПРИВИЦА, ИСТОРИЧАР И АФОРИСТИЧАР - ПОБЈЕДНИК ЗВОРНИЧКОГ ФЕСТИВАЛА АФОРИСТИЧАРА


Foto
Момчило Копривица (62), директор Музеја Семберије, историчар по професији, а књижевник по вокацији, већ годинама успјешно пише и објављује афоризме. На недавно одржаном,  Петом међународном фестивалу хумора и сатире “Крива Дрина” у Зворнику, Копривица је проглашен за апсолутног побједника. Додијељена му је награда и публике и колега афористичара који су на овај фестивал стигли из Србије, Црне Горе, Федерације БиХ и Републике Српске.

Мајсторство афористичара садржано је у бритком уму и досјетљивости, на способности да укаже на неке девијантне друштвене појаве и да одговорне наведе на размишљање. Афоризам је најкраћи и најефектнији жанр изражавања, кажу књижевни критичари.

Момчило Копривица каже да афоризмом озбиљне ствари исказујемо на неозбиљан начин.

 “Са мало духовитих ријечи казујеш истину. Афоризам је, по мени, прави дриблинг мозга на малом простору. Прву књигу афоризама објавио сам у 2010. години, након великих поплава у Бијељини и носи наслов “Афоризмично”. Након других великих поплава из 2014.  године појавила се друга књига афоризама “Било нам је добро, не поновило се”, каже Копривица, подсјећајући да су његови афоризми објављивани у свим значајнијим часописима, збиркама и антологијском “Зборнику афоризама у БиХ”, а учествовао је и на бројним манифестацијама хумора и сатире у Републици Српској, БиХ и Србији. Добитник је више награда и признања из области хумора и сатире. Копривица је од 2016. године предсједник Подружнице Удружења књижевника Републике Српске у Бијељини. 

(Семберија инфо)