СКУД „СЕМБЕРИЈА“ ПРОСЛАВИО КРСНУ СЛАВУ :: Semberija INFO ::

 

СКУД „СЕМБЕРИЈА“ ПРОСЛАВИО КРСНУ СЛАВУ


Foto: Semberija info
Јавна установа Српско културно-умјетничко друштво „Семберија“ Бијељина свечано И, уз присуство већег броја гостију, свечано је обиљежило Крсну славу „Видовдан“. Кум славе била је директорица бијељинског Дома здравља примаријус др Данијела Ђукин, која је истакла да јој је изузетна част да буде кума СКУД-у који даје огроман допринос на очувању традиције и обичаја.
 

-Јако сам поносна, јер сам упознала скоро сваког члана СКУД-а. Они чине чуда. Толико младости која је склоњена са улице, њиховог дружења, толико љубави и радости, чине једну велику породицу са ветеранима СКУД-а од којих могу да добију савјет за било шта што их очекује у животу“, нагласила је Данијела Ђукин.


 
Према њеним ријечима, СКУД-у „Семберија“, који траје један толики низ деценија, треба одати велику почаст и додијелити признање за све  добро што чине - добро за омладину и младе нараштаје, за оне које ће у будућности чинити већинско становништво Републике Срспке.

Данијела Ђукин је истакла да је за успјехе СКУД-а заслужна  и предсједница СКУД-а Бранка Марковић - Савчић, истичући да је ово још једна примјер да су жене веома способне, а некада и боље од мушкараца, јер дају себе у сваки посао, са доста више љубави и емоција.
 
Директорица СКУД-а „Семберија“ Бранка Марковић-Савчић истакла је да ово Друштво, које броји око 500 чланова,  сваке године обиљежава  Крсну славу Видовдан као сјећање на славне предаке.
 
-Овај дан је за сјећање и славу и помињање наших славних предака који су нам у аманет оставили лијепе обичаје, традицију, слободу, добар глас и Православље које тече нашим венама“, рекла је Марковић-Савчић.
 
Сваког Видовдана и 28. јуна, каже она, не можемо, а да се не сјетимо 28. јуна 1389. године и Косовског боја и немамо право да то заборавимо.
 
-Морамо да се сјетимо и 28. јуна 1914. године када је Гаврило Принцип испалио чувени хитац и покренуо историју један велики корак напријед, не можемо да се не сјетимо 28. јуна 1989. и чувеног говора на Газиместану Слободана Милошевића када се обиљежавало 600 година од Косовске битке. Ти дани нас обавезују да овај дан славимо и да не заборавимо, да дигнемо чаше за душе наших предака који су нам оставили благостање у којем данас уживамо и дигнемо чаше у здравље нас и наших насљедника који ће, надам се, учинити бар оволико колико ми чинимо данас’’, нагласила је Марковић – Савчић.   


 
У оквиру обиљежавања Крсне славе СКУД-а, у суботу, 25. јуна, одржан је концерт „Моравац код краља“ у препуној сали бијељинског Центра за културу, на велико задовољство бројних грађана, али нажалост, многи нису могли ући због ограниченог броја мјеста.
 
У програму су учествовали фолклорни ансамбли (први дјечији ансамбл, други дјечији ансамбл, први извођачки ансамбл и ансамбл ветерана), народни оркестар, вокална женска група и вокални мушки и женски солисти. Осим
игара и пјесама, концерт је садржао и елементе драмског приказа. 
 

-Сам концерт протекао је дивно и у еуфорији. Свака тачка испраћена је аплаузом. То је потврда да смо на правом путу и да радимо оно што овом граду треба, не само данас, него и сутрашњици",  рекла је Марковић-Савчић за ,,Семберија инфо’’. 

(Семберија инфо)