УЧЕЊЕ СЛОВАЧКОГ ЈЕЗИКА КРОЗ ГЛУМУ И ИГРУ :: Semberija INFO ::

 

УЧЕЊЕ СЛОВАЧКОГ ЈЕЗИКА КРОЗ ГЛУМУ И ИГРУ


Foto: Semberija info
Најмлађи чланови Удружења Словака Семберије "Јурај Јаношик", заједно са својом наставнициом Моником Нецпаловом из Братиславе, одржали су данас  представу у  Галерији Центра за културу.

Представа је одржана у оквиру реализације пројекта "Словачки језик у срцу и на уснама", финансираног од стране Града Бијељина, а у оквиру пројекта "Позоришне љествица", финансираног од стране Уреда за Словаке из Братиславе који живе у дијаспори".

Представа је одржана у оквиру реализације пројекта "Словачки језик у срцу и на уснама" , а који  је  финансирао Град Бијељина заједно са  Канцеларијом за Словаке који живе у дијаспори.


 
Предсједник Удружења Словака Семберије „Јурај Јаношик“ Данијел Штефек, каже да постоји велико интересовање дјеце за учење словачког језика, а ово је била прилика да  најмљађи уче кроз глуму и игру.



-Ми већ дужи низ година настојимо да кроз разне пројекте и радионице, пренесемо језик, културу и обичаје на млађе нараштаје, а управо таква је и ова позоришна радионица. Пројекат  траје мјесец дана и у њему је учествовало 10 малишана, узраста од пет до дванаест година. Словаци на овим просторима живе преко 130 година, а словачки језик се највише изгубио међу млађим нараштајем” ,рекао је Штефек.



Удружење Словака Семберије „Јурај Јаношик“, има 80 чланова, а основни циљеви удружења су очување културе, традиције и језика словачког народа.



(Семберија инфо)