“МАЈСКЕ МУЗИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ” – БИЈЕЉИНСКА ПУБЛИКА УЖИВАЛА У ПРАЗНИКУ МУЗИКЕ :: Semberija INFO ::

 

“МАЈСКЕ МУЗИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ” – БИЈЕЉИНСКА ПУБЛИКА УЖИВАЛА У ПРАЗНИКУ МУЗИКЕ


Вечерас  је у Бијељини, концертом хорова побједника, свечано затворен Хорски фестивал "Мајске музичке свечаности", на комe се ове године такмичило рекорордних 35 асамбала, у десет такмичарских категорија, као и 5 соло пјевача. Бијељинска публика је овог викенда имала прилику да ужива у богатом програму Фестивала, који су припремили ансамбли и соло пјевачи из Србије и БиХ.



Умјетнички директор и оснивач фестивала проф. др Десанка Тракиловић, истакла је за Семберија инфо, да је изненађена чињеницом да се ове године, након двије године одржавања фестивала у онлајн формату, пријавило више од 30 хорова у свим категоријама.

-Презадовољна сам одзивом, а  оно што ме посебно радује, јесте то да се не осјети тај неки прекид у раду и битно ми је да сви на крају оду задовољни. Није лако све ово организовати, има ту доста сложеног посла, много је хорова и увијек постоји та нека стрепња да све продје у најбољем реду. Хор браћа Барух из Београда, под диригентском палицом Стефана Зекића, доказао се као хор који је најбољи на овом фестивалу  и који је у потпуности потврдио свој квалитет, а што не умањује квалитет осталих хорова, који су исто тако били добри," рекла је за Семберија инфо, Десанка Тракиловић.



Тракиловић каже да цијела Бијељина, живи за овај Фестивал и  да град препознаје његов значај.
-Било је ту доста хорова из удаљених градова из Србије и БиХ, који су у нашем граду провели два или три дана и сви они осјете ту добродошлицу, а нама је битно да одавде понесу добре утиске и да сви оду задовољни”, рекла је Десанка Тракиловић.



Током два дана Фестивала наступи  су одржани у Соколском дому, Центру за културу "Семберија", као и у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице, гдје је одржано такмичење у категорији "Православна духовна музика".

Фестивал је затворио градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, који је уручио и специјалну награду Стефану Зекићу, диригенту најлбољег овогодишњег хорског састава.

Извршни организатор Фестивала је СПД "Србадија”, а у протеклих 20 година "Мајске музичке свечаности" ,окупиле су више од 650 хорова и 40.000 хорских пјевача.


​Семберија инфо - С. Николић