ГЛУМЦИ ПОЗОРИШТАНЦА „МАСЛАЧАК“ БИЈЕЉИНА: Имамо обавезу да опстанемо :: Semberija INFO ::

 

ГЛУМЦИ ПОЗОРИШТАНЦА „МАСЛАЧАК“ БИЈЕЉИНА: Имамо обавезу да опстанемо


Марија Ћосић дио је Позориштанца „Маслачак“ од његове прве представе. Ова рођена Београђанка, стицајем околности обрела се у Бијељини, чијој гостопримљивости је узвратила преданим радом са њеним најмлађим становницима. Марија је у Београду завршила Средњу балетску школу „Лујо Давичо“, Вишу педагошку школу, одсјек Предшколски одгој, а затим Учитељски факултет одсјек Разредна настава. Прикупљено знање било је злата вриједно у бијељинском позоришту за дјецу.

- Играти за дјецу јако је специфично, јер је јако напорно, али и јако лијепо. Напорно је, јер су они најискренија публика. Када им нисте интересантни, они то отворено показују, причају, шушкају, устају, а када сте занимљиви, онда је тајац. Смију се, плачу, ако се разљуте, онда знају да пријете вјештицама и другим негативцима у представама. А лијепо је, јер прија таква искреност публике. Искреност која нас тјера да на свакој представи дајемо сто посто себе, јер дјеца не заслужују ништа мање“, изјавила је за „Семберија инфо“ Марија Ћосић.



По доласку у Бијељину Марија се зачудила да један овакав град уопште није имао позориште. Убрзо се укључила у рад Позориштанца „Маслачак“ и највећу сатисфакцију након година мукотрпног театарског ангажмана види у стасавању бијељинске публике. На првој представи, коју је ,,Маслачак’’ одиграо 2015. године, било је присутно осам гледалаца да би непуних осам мјесеци касније велика сала Центра за културу „Семберија“ била премала да прими све оне коју су жељели да гледају представу. Од тада, сваке недјеље, у 12 часова, Позориштанце игра представу у Бијељини.
 
- Из поштовања према људима који су уложили своје вријеме, труд и новац да би завршили студиј глуме, устручавамо себе називати глумцима. Ми смо аматери, извођачи представа, који своје таленте и знања желимо искористити на радост и добробит наше дјеце. Већина чланова који тренутно наступају у Позориштанцу одиграла је више од 1500 представа, на чему би нам многи могли позавидјети“, рекла је Марија поносно за ,,Семберија инфо’’.
 
Позоришна трупа тренутно броји пет сталних и још троје помоћних, младих чланова. Једном седмично играју представе у Бијељини и Брчком, а једном мјесечно у Зворнику и Братунцу. Има још позива за гостовање али објективни разлози ограничавају ову екипу да путује и ради више.


 
 
Мотив су нам срећна дјеца

-Прије седам година Туристичка агенција „Hаppy travel“ је радила одлично. И умјесто да од зарађених пара купује некретнине, авионе, камионе, власница агенције, Маја Антић је своме граду поклонила позориште за дјецу. Тако да, Позориштанце „Маслачак“ већ седам година гради културу посјећивања позоришта код наших најмлађих. Тренутним стањем нисмо задовољни. Пандемија корона вируса нас је све успорила, наши школовани глумци прешли су у Градско позориште, новца за нове представе је све мање, три члана наше позоришне трупе морају да, поред „Маслачка“ раде додатне послове како би ријешили егзистенцијална питања. Мислим да је вријеме да нам помогну институције задужене за развој културе, али са друге стране, свима нам је познато колико се наше друштво и власти брину за културу. Међутим, када по завршетку представе видимо сва она сретна дјечија лица, знамо да нам је обавеза да успијемо и наставимо“, рекла је на крају разговора Марија Ћосић.


Семберске новине - Семберија инфо