Бијељинска подружница Удружења књижевника Републике Српске: Плодна година за бијељинске ствараоце :: Semberija INFO ::

 

Бијељинска подружница Удружења књижевника Републике Српске: Плодна година за бијељинске ствараоце


Чланови бијељинске подружнице Удружења књижевника Републике Српске, њих петоро, објавили су у прошлој години нове књиге, једну збирку поезије, збирку приповиједака, два романа и једну књигу хронику, односно монографију.

Момчило Копривица, предсједник бијељинске Подружнице Удружења књижевника Републике Српске објавио је запажену збирку приповиједака “ Прошло вријеме, потрошени живот”, док је Драган Мркајић Каја објавио књигу “Незаборављени завичај”, документарно – историографску хронику Тузле и околине у протеклих стотину година.
Пјесник Млађо Станишић објавио је пету збирку поезије “На утабаној стази немира”, исписујући своју животну и родољубиву оду завичају, огњишту, јаду и чемеру кроз који је прошао наш народ у протеклих четрдесетак и више година.
Како записа рецензент Богдан Боровчанин, Млађо Станишић “пише без предаха и застоја, крстарећи по свим пољима поетског стваралаштва, просипајући сву вјештину, љепоту и снагу пјесничког пера, трасирајући чврсту и неуништиву поезију за будућа нека покољења”.



Љиљана Лукић, један од најплодоноснијих књижевних стваралаца на подручју Бијељине, објавила је осми роман  “Кад сјећања заболе”, којим је заокружена  сага о средњовјековним владарима Златоносовићима. Како примјећује рецензент Ружица Комар, овим осмим романом заокружена је та “јединствена епска фреска о егзистенцијалним тематским круговима, о освјетљавању судбинских, стварних ликова у историјском средњовијековном амбијенту, али и, о њиховим далеким потомцима у неизвјесности савременог доба”.



Да године нису никаква препрека за умјетност и креативност, потврђује други роман осамдесетпетогодишњег Здравка Згоњанина Баће “Дневник Леоне Југин”.
Како истиче рецензент  Др Мићо Цвијетић, као и у узбудљивом роману “Ена са насловне стране”, и у новом роману - новели Здравка Згоњанина, “Дневник Леоне Југин” увјерљиво је обликован лик главне јунакиње. Роман је написан у стилу добре класичне прозе, у којој је парадигматичан лик главне јунакиње.

“Ријеч је о читкој и питкој прози, са динамичним унутрашњим душевним силницама и емоцијама једне младе и лијепе жене, њеним сновима, страстима и циљевима… Књижевна вриједност овог романа огледа се у мозаичним унутрашњим приповиједним корелатима, преливима и нијансама”, истиче рецензент  Др Мићо Цвијетић.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић