"КЛИФОРД: ВЕЛИКИ ЦРВЕНИ ПАС" У КИНИМА ОД 6. ЈАНУАРА :: Semberija INFO ::

 

"КЛИФОРД: ВЕЛИКИ ЦРВЕНИ ПАС" У КИНИМА ОД 6. ЈАНУАРА


Foto
Породична комедија "Клифорд: Велики црвени пас" од четвртка, 6. јануара, стиже на редовне кино-репертоаре у БиХ. Публика ће на великом платну имати прилику да доживи једну комбинацију анимираног и играног филма, а прије свега лијепу причу о љубави још једном сусрећући се са најслађим и највећим псом свих времена.

Наиме, Клифорд је познат још од 1963. године из прве од серије књига за дјецу Нормана Бридвела, те о њему већ знамо да је пас великог апетита, да поједе 18,1 килограм псеће хране дневно, да је беспрекорно чист и да се тушира ватрогасним цријевом, да може трчати 115 километара на сат, да се његов лавеж чује 16 километара у даљину, да се успављује уз звук подземне жељезнице...

Аутор филма о Клифорду је Волт Бекер, а у име писца по чијем је дјелу засновно ово филмско остварење наратор носи име Бридвел.

"Чаролија је свуда око нас, само ако знате гдје тражити", у стриповско-анимираном уводу филма управо подсјећа наратор и спасилац животиња којег тумачи Џон Клиз.

Најављен као породични филм, идеалан за празничну атмофсеру, "Клифорд: Велики црвени пас" већ је освојио дио регионалне и свјетске публике, а сад је доступан и овдашњој публици. С тим у вези, како су писали свјетски медији, тенденције новог холивудског филма прилично су очигледне, али "Клифорд: Велики црвени пас" успио се уздигнути изнад пуке корпоративно-студијске калкулације и показати филмску магију.

"Када средњошколка Емили Елизабет сретне магичног спасиоца животиња који јој поклања малу црвену куцу, она није очекивала да ће се пробудити и пронаћи огромног пса од три и по метра у свом малом стану у Њујорку. Док је њена самохрана мама пословно одсутна, Емили и њен забавни, али импулсивни ујак Кејси крећу у узбудљиву авантуру, у којој ће наши јунаци да грицну Велику јабуку. На основу вољеног лика из омиљених књига, Клифорд ће научити свијет како се воли велико", стоји у синопсису филма, за којег критика процијењује да би могао бити угодно изненађење свакоме ко је на основу трејлера и концепта анимиране животиње у интеракцији с глумцима од крви и меса очекивао нове "Штрумфове" или "Тома и Џерија".
 



По ријечима критике, овај филм се није повиновао претходницима сличне тематике и начинио да Клифор (про)говори. Стога је, рећи ће даље критика, Клифорд ближи поређењу са "Зовом дивљине", дијелећи његове мане у мањем броју и врлине у већем броју случајева.

"Највећа мана филма, осим предвидљивости, карактеристична је за новије блокбастере, а тиче се (очите) дигитализације главног протагонисте. Клифорд није прави пас чак ни као штене, јер филмашима је постало лакше радити анимације на рачунару, него тренирати животиње. Клифорд као штене није посве компјутерски увјерљив и срећа је да брзо нарасте до три метра висине, након чега је графика знатно боља", стоји у критици филма, у којој се јасно, као уосталом и у трејлеру, даје до знања да је Клифордов раст плод љубави његове власнице Емили Елизбет. То је свакако наведено као и навјећа предност филма, у чији, по најавама, срећни крај не треба сумњати, а који опет долази без много јефтиних фора, а уз пуно љубави.

"Клифорд никоме не би направио ништа нажао - он воли", по мишљењу критике искрен је опис Емили не само њеног љубимца Клифорда, већ и филма о њему.

Извор: Независне