Завршено 6. Интернационално пијанистичко такмичење – СИМЦ 2019 :: Semberija INFO ::

 

Завршено 6. Интернационално пијанистичко такмичење – СИМЦ 2019


Свечаним проглашењем побједника и додјелом диплома, медаља и пехара завршено шесто по реду Слобомир међународно пијанистичко такмичење СИМЦ 2019, на коме је учествовало више од 190 такмичара из 56 музичких школа и неколико Академија умјетности из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе.
 
Лауреат за млађе категорије освојио је Бењамин Голетић (ЈУ Основна музичка школа, Тузла), класа Слађана Дедић, док је лауреат за старије категорије освојио Никола Ђоројевић (ЈУ Музичка школа „Саво Балабан”, Приједор), класа Боријана Куртовић Стеванић.


 
Остале ранг листе за све дане такмичења, могу се погледати на подстраници Академије умјетности СПУ на званичном интернет сајту www.spu.ba
 
На свечаном затварању присутнима се обратила в.д. декана Академије умјетности, мр Александра Радосављевић, захваливши се свим кандидатима и честитајући побједницима, пожеливши им срећу у даљем раду у нади да ће се још бољи појавити и на идућем такмичењу. Радосављевић се такође захвалила представницима стручног жирија, као и организационом одбору и свима који су учествовали у успјешној организацији овакве једне веома захтјевне манифестације.
 
Присутнима су се обратили и поједини представници стручног жирија исказавши задовољство како самом реализацијом пројекта тако и условима којима Слобомир П Универзитет пружа будућим студентима, а по којима се издваја као један од најбољих Универзитета у региону.
 
Проректор за наставу СПУ, проф. др Будимир Стакић захвалио се такмичарима, професорима и сарадницима Академије умјетности у име оснивача Универзитета, господе Мире и Слободана Павловића, те у име представника Универзитета пожелио свим учесницима много успјеха у даљем раду и стваралаштву.
 
Такмичење се одвијало у дисциплинама клавир соло (I, II, IIIа, IIIб, IV, V, VI, VIII категорија) и клавирски дуо (Преткатегорија, А, Б, Ц, Х категорија) и упоредни клавир (ВИО и ТО одсјек), а жири који је оцјењивао такмичаре био је састављен од најугледнијих пијаниста и педагога из региона и то у сљедећем саставу за млађу категорију: Олга Борзенко, Аида Гаврилова, Слађана Дедић, Грета Шећеркадић Гановић и Дарио Зомбра, док су жири за старију категорију чинили: Јокутхон Михаиловић, Александра Романић, Александра Радосављевић, Невен Шобајић и Арсен Чаркић.  


 
Овогодишњи СИМЦ 2019 трајао је четири дана, у периоду од 16. до 19. маја.
 
Током такмичења одржан је и мастер klas (master class( доцента др Невена Шобајића, затим в.д. декана Академије умјетности мр Александре Радосављевић, те професорке емеритиус мр Јокутхон Михаиловић и угледне пијанисткиње Александре Романић. Одржана су и два стручна предавања еминентних професора под називом „Како направити час продуктивним и забавним”, које је одржала Аида Гаврилова и „Основи аналитичког приступа у тумачењу и интерпретацији драмског садржаја музичког дела” Арсена Чаркића.  Такође, одржано је и стручно предавање „Орнаментација у музици барока” Милана Поповића, као и промоција књиге „Нацрт метода” Фредерика Шопена и „Клавирска музика” Драгана Шобајића.

Посјетиоци такмичења имали су прилику да на крају сваког такмичарског дана присуствују додјели диплома и концерту најбољих такмичара.
 
Организатор ове за регион веома значајне манифестације је Академија умјетности Слобомир П Универзитета  из  Бијељине. Идеја о утемељењу и организовању Слобомир међународног музичког такмичења је потекла прије једанаест година од стране тадашњег декана проф. др Десанке Тракиловић и проф. др Дубравке Јовичић, као и осталих професора и студената Академије умјетности Слобомир П Универзитета који су жељели да на тај начин Слобомир и Бијељину учине центрима културних дешавања у региону. Од самог почетка идеја је наишла на подршку, не само музичких стручњака, већ и шире културне јавности.
 
-Успјешној реализацији пијанистичког такмичења, посебно су допринијели наши спонзори: компанија „Мојић д.о.о.”, компанија „Спектар дринк д.о.о.”, те посластичарница „Мозарт”, цвјећара „Славица ” из Бијељине и фирма „Тримикс д.о.о.” (Trimix d.o.o.), којима се овом приликом много захваљујемо’’, поручили су организатори такмичења.