Ноћна магија музеја 14. пут у Бијељини :: Semberija INFO ::

 

Ноћна магија музеја 14. пут у Бијељини


​„Малом радионицом кафе“ за најмлађе посјетиоце, у Музеју Семберије, у суботу 18. маја 2019. године, отпочела је изузетно садржајна 14. Ноћ музеја, чиме су грађани Бијељине постали дио европског догађаја, који се од 1997. године редовно одржава у преко 3.000 музеја нашег континента.

Након радионице, на којој је представљен пут кафе од плантаже до шоље, посјетиоци су уживали у изведбама композиција на хармоници ученика  Музичке школе „Корнелије Станковић“ и концерту дјечијег хора „Србадија“.



Као и прошле године, тема радионице надовезала се на отварање главне изложбе „Може кафа?“, коју су припремили Музеј Семберије и хемијска секција Гимназије „Филип Вишњић“ под руководством професора Снежане Дугоњић. На изложби, публика је могла да сазна све о историји и поријеклу овог напитка, врстама и начинима његове припреме, али и о утицај овог напитка, кроз историју, на друштвено-политичке односе у појединим земљама.

Поред изложбе - Може кафа? - ноћни посјетиоци су имали прилику видјети сјајну изложбу „Лебдећи ЛУТВИДбал“ ручно прављених лутака васпитача и дјеце предшколског узраста, које су рађене за трећи међународни библиотечки ЛУТВИД ФЕСТ. До краја маја, у Музеју Семберије ће бити изложено 175 лутака које су израдили малишани из вртића - ,,Чика Јова Змај“, ,,Колибри“, ,,Драган и Зорана“ , ,,Бубамара“ и ,,Вини Пу“.



Вече је настављено уз смијех и добро расположење сценским приказима и комедијом-монологом глумаца театра „УБУНТУ“ и позориштанца „Маслачак“, а добра забава је продужена  квизашким одмјеравањем знања четворочланих екипа о познавању чињеница из опште културе и информисаности.

Традиционално, Ноћ музеја се завршаила се музиком, а за добар ритам био је задужен Ди-џеј Спикер Хампин (Speaker Humpin).

Град Бијељина