ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ СЕМБЕРИЈА: СВИРАНА ДЈЕЛА ХАНДЕЛА, МОЦАРТА, БРАМСА... :: Semberija INFO ::

 

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ СЕМБЕРИЈА: СВИРАНА ДЈЕЛА ХАНДЕЛА, МОЦАРТА, БРАМСА...


У Центру за културу „Семберија“ синоћ је уприличен концерт класичне музике. Бијељински љубитељи класичне музике су сат времена уживали у врсном умијећу двије младе и талентоване професорице Средње музичке школе „Честмир Мирко Душек“ из Тузле, Јасмине Касумовић и Дарије Јахић. На репертоару су била дјела Г.Ф.Хандела (Соната за виолину и клавир у Ф-дуру и Соната за виолину и клавир у Д-дуру), W.А.Моцарта (Соната за клавир и виолину у Е-молу), Ј.Брамса (Скерцо из Ф-А-Е сонате у Ц-молу за виолину и клавир) и Б.Бартока (Румуњски плесови).

Јасмина Касуповић – виолина

Са само 16 година уписала је Музичку академију у Сарајеву, на којој је завршила и II циклус школовања и стекла звање Магистар музичких умјетности – виолина. Образовала се и на престижној високошколској установи Kunstuniversitat у Грацу. Поред соло извођења наступала је као члан европског оркестра младих „Euphony“ и као члан Бањалучке филхармоније. Као солиста наступала је са Лесковачким камерним оркестром „Ambroso“, симфонијским оркестром Музичке академије Сарајево и Бањалучком филхармонијом.

Поред многобројних награда и признања које је постигла као солиста и/ли дио камерног ансамбла, Јасмина остварује запажене резултате у раду са дјецом. У Брчком и Сребренику води школу виолине у саставу БЗК „Препород“ као и у мултидисциплинарној школи за дјецу „School to School“ у Тузли.

Дарија Јахић – клавир

Основно и средње музичко образовање је стицала у Тузли и Сарајеву. Музичку академију, први и други циклус студија, одсјек за клавир завршила је такође у Сарајеву у класи проф. Svetlane Chlaidze. Током школовања, усавршавала се на музичким семинарима код угледних пијаниста и педагога као што су Александра Романић, Александар Сердар, Јокут Михајлович, Ловро Погорелић и други.


Сембериоја инфо - И. Гутић