Из штампе изашао 54. Број „Српске виле“ :: Semberija INFO ::

 

Из штампе изашао 54. Број „Српске виле“


Прва половина новембра у Бијељини је протекла у знаку велике културне манифестације „Вишњићеви дани“, али и у знаку изласка из штампе још једног броја часописа за књижевност и културу „Српска вила“, који више од четврт вијека истрајава у својој културној мисији на овим нашим врлетним балканским просторима.

У садржају 54. броја „Српске виле“ заслужено мјесто добила је пјесникиња, прозаиста, есејиста и културни посленик Јованка Стојчиновић Николић, аутор шеснаест књига поезије, од 2019. године члан Академије словенске књижевности и умјетности, са сједиштем у Варни у Бугарској, али и бројни други аутори, прозни писци и пјесници, попут Пере Солара, Иве Мије Андрића, Анђелка Заблаћанског, Зорице Бабурски, Немање Зивлака, Слободана Ристовића, Слободанке Луковић, Гордане Ђојић Аврамовић, Здравка Згоњанина Баће, Бранке Благојевић и других аутора.

​Најновији број „Српске виле“ краси и преведена поезија руског пјесника Јевгенија Чигрина и пољског пјесника Јержија Плешњаровича, проза Мирољуба Тодоровића, Миленка Јевђевића Брале, Здравка Сладоја, Наташе Станић, Секуле Шарића, Ранка Павловића, Емилије Живојиновић, Душана Мијајловића и Слађане Јовичић. У овом броју преведене су приче француског писца Филипа Делерма, објављени афоризми Милана Пантића и Моме Копривице, књижевна критика Јелене Калајџије и бројних других аутора, док је у фокусу представљено више радова чланова Удружења књижевника Републике Српске - Подружница Бањалука.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић