Дејмону Галгуту Букерова награда :: Semberija INFO ::

 

Дејмону Галгуту Букерова награда


Јужноафрички писац и драматург Дејмон Галгут добио је Букерову награду за свој роман „Обећање”, а то му је била трећа номинација за ово књижевно признање које се додјељује ауторима који пишу на енглеском језику и чији је новчани износ 50.000 фунти.

„Требало је доста времена да стигнем овдје и сада када јесам некако осјећам да не би требало да сам ту. Ово је била сјајна година за афричку књижевност и желио бих да награду прихватим у име свих прича испричаних и неиспричаних, писаца за које се зна или се не зна, са изузетног континента чији сам дио. Молим вас наставите да нас слушате, постоји још много тога што ће доћи”, поручио је Галгут.

Роман „Обећање” испричан је кроз четири породичне сахране, а у питању је прича о бијелој породици која живи у Јужноафричкој Републици и која се деценијама након смрти оца који је био глава породице препуцава око права на породичну кућу коју је отац прије смрти завјештао њиховој црној слушкињи.

Прича прати чланове породице Свартс како временом откривају породичне тајне, а аутор слика портрет једне дубоко оштећене породице, али и једне дубоко оштећене државе којој треба зацјељење.

„’Обећање’ нас је од самог почетка веома изненадило као продорна и невјероватно добро конструисана прича о бијелој породици из Јужне Африке која се креће око краја апартхејда и његових последица. При сваком читању осјећали смо да књига расте”, навела је предсједница жирија, историчарка Маја Јасаноф.

Галгут, који је свој први роман написао са 17 година, наставља традицију ранијих јужноафричких добитника Букерове награде Надин Гордимер и Џона Максвела Куција. Галгут је био номинован за Букерову награду 2003, за „Доброг доктора” и 2010, за роман „У чудној соби”.


Агенције