Данас православни вјерници славе Митровдан: Митровданак хајдучки растанак :: Semberija INFO ::

 

Данас православни вјерници славе Митровдан: Митровданак хајдучки растанак


Митровдан је православни празник посвећен Димитрију Солунском, античком заповједнику Солуна, који је страдао због ширења хришћанства. Овај празник се слави 8. новембра.

Празник Светог великомученика Димитрија, обиљежен је у црквеном календару црвеним словом и на тај дан се празнује, а многи овог светитеља славе као своју крсну славу. Митровдан је непокретни или стајаћи празник, што значи да је увијек истог датума, односно 8. новембра по грегоријанском  или 26. октобра по јулијанском (старом) календару.

По броју оних који га славе, Митровдан је на петом мјесту на листи највећих српских слава. У српском народу Митровдан је једна од већих слава, крсно име неких еснафа и дан одржавања завјетине у многим мјестима.

Вјеровање је да уочи Митровдана и Ђурђевдана треба да је свако код своје куће, јер ко тада не буде код своје куће, тај ће током цијеле године ноћивати по туђим кућама. Обичај је код нашег народа својевремено био да се на Митровдан отпуштају слуге којима је истекао уговор и изнајмљују нови.

​Овај дан је легендаран и по томе што су се хајдуци тада растајали да би негдје презимили зиму и поново се састали о Ђурђеву дану сљедеће године. Због тога постоји и изрека:,,Митровданак, хајдучки растанак; Ђурђевданак, хајдучки састанак''. Ако пада снијег на Митровдан, каже се да је Свети Димитрије дошао на бијелом коњу, ако је облачно чека нас топла зима. Ако је ведро, по народном вјеровању, зима пред нама је оштра.

Агенције