ПРЕМИНУО МАРИНКО РОКВИЋ :: Semberija INFO ::

 

ПРЕМИНУО МАРИНКО РОКВИЋ


​Пјевач Маринко Роквић преминуо је данас у Београду у 68. години потврђено је Новостима у Клиничком центру.
Рођен је у Колунићу 1954. године.

Каријеру је започео 1974. године и до сада снимио двадесет један студијски албум и неколико сингл-плоча и велики број хитова: Скитница, Свађалице моја мала, Потражићу очи зеленије, Занела ме светла великог града, Поломио ветар гране, Да волим другу не могу, Једина моја, Ти за љубав ниси рођена, Љубав стара срце пара, Три у једној...
По завршетку основне школе дошао је у Београд, у жељи да упише музичку школу. Међутим, сва мјеста су била попуњена, осим на одсјеку за кларинет, али се Маринко ипак одлучио за електротехничку школу и учланио се у културно-уметничко друштво "Никола Тесла" у ком је пјевао. Прву плочу снимио је 1974. године.
Услиједили су хитови: Потражићу очи зеленије, Једина моја, Свађалице моја мала, Само ме потражи, Пусти ме да је видим, И пијан и трезан за тебе сам везан, Подели са мном добро и зло, Замириши на бразду, Љубав стара срце пара, Поломио ветар гране, И кад ме сви забораве, Колиба, ил' двор, Тебе нема, Ко украде ноћи боје, Јелена, Ти за љубав ниси рођена, Право на љубав, Скитница, Три у једној, Гатара. Такође, снимио је и албум са севдалинкама, као и трајне снимке за Радио Београд.
Појавио се у серији Камионџије опет возе из 1983. године, у којој је отпјевао пјесму Дивне имам комшинице.
Његови синови Никола и Марко такође су популарни пјевачи српске поп-фолк музике.
Концертом у београдском центру "Сава", 2015. године Маринко Роквић обиљежио је четрдесет година каријере.
Добитник је Естрадно-музичке награде Србије за животно дјело (2019. године) коју додјељује Савез естрадно-музичких уметника Србије.
Снимио је укупно 21 албум и издао више сингл плоча.
Маринко Роквић преминуо је након тешке борбе у Клиничком центру Србије.
 
(новости.рс)