Музеј Семберије: Отворена изложба посвећена Милеви Марић Ајнштајн :: Semberija INFO ::

 

Музеј Семберије: Отворена изложба посвећена Милеви Марић Ајнштајн


У Музеју Семберије свечано је отворена изложба посвећена првој жени математичарки српског поријекла и првој супрузи Алберта Ајнштајна, Милеви Марић Ајнштајн. Изложбу, која ће бити отворена до 10. новембра, отворио је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

Аутор и иницијатор изложбе је Савез иноватора Републике Српске, у чијем саставу се налазе бројни иноватори и истраживачи у области природних наука, а реализована је уз велику подршку Министарства за научно-технолошки развој и високо образовање РС.



Изложба посвећена научници, истраживачици, математичарки и физичарки Милеви Марић Ајнштајн, како је планирано, након што је љетос прво представљена Бањалучанима, креће да обилази и друге градове и оптине у Републици Српској. Бијељина је други град на тој мапи, а како рече предсједник Удружења иноватора регије Бијељина Жива Макрин, након Бијељине изложба се сели у Источно Сарајево.



Директор Музеја Семберије Момчило Копривица је нагласио да ће се захваљујући овој изложби приказати значај научног истраживања у области математике и физике, а то ће свакако допринијети и оснаживању интересовања за природне науке код младих људи.

Милева Марић рођена је 1875. године у Тителу, у богатој војвођанској породици. У Руми је завршила основну школу, а затим уписује Вишу дјевојачку школу у Новом Саду из које прелази у гимназију у Сремску Митровицу., гдје је матурирала 1890. године као најбоља из математике и физике. Те године уписује Краљевску спрску школу у Шапцу, затим се преселила у Загреб гдје је добила посебну дозволу да похађа школу у коју су ишли само дјечаци. Године 1896. Милева матурира у Савезној медицинској школи у Берну. На љето уписује студије медицине на Универзитету у Цириху, а у октобру се пребацила на Државну политехничку школу на студије математике и физике. Милева Марић је била тек пета жена која је уписана на циришки Политехникум. Тамо је упознала три године млађег колегу, а касније супруга Алберта Ајнштајна. Послије удаје Милева се потпуно посвећује супругу и дјеци.Породица Ајнштајн се 1911.године преселила у Праг гдје је Алберт постављен за редовног професора на Универзитету Карл Фердинанд, а онда је услиједила и брачна криза која је завршила разводом 1914. године. Милева је умрла у Цириху 1948. године.

На отварању изложбе градоначелник Љубиша Петровић је истакао да многи стручњаци у области физике, као и историчари, тврде да је Милева имала велики утицај на Ајнштајнова истраживања и открића, па самим тим и велика достигнућа.

-Ова изложба говори управо о томе, те приказује значајне радове који томе свједоче“, рекао је Љубиша Петровић.


Семберија инфо - М. Решидовић