Од Силване Арменулић до лекторке Кити :: Semberija INFO ::

 

Од Силване Арменулић до лекторке Кити


Док биографски драмски филм „Тома” у режији Драгана Бјелогрлића биљежи рекордну гледаност у земљи и региону, харизматична глумица Тамара Драгичевић која тумачи лик Силване Арменулић истрајава на својој новој позоришној јунакињи. У матичном Атељеу 212 Тамара Драгичевић увелико је обукла одјећу и ципеле лекторке Кити коју тумачи у представи „Пристанак” по дјелу Нине Рејн, у режији Небојше Брадића.  

„Пристанак”, моћна, болна, али и забавна драма Нине Рејн, провјерава доказе са сваке стране и доводи грчку богињу Немезис у савремени капиталистистички свијет, да непогрешиво усмјери своју праведну срџбу и подијели свима оно што им припада. Ова драма је премијерно изведена у лондонском Националном театру 2017, да би наредне сезоне била пребачена у Позориште „Харолд Пинтер” на Вест енду.

Драмски рукопис „Пристанак” Нине Рејн врло је интересантан, савремен комад који се тиче свих нас. У фокусу је прича о адвокатима, какви су њихови односи, животи. Дјело заправо прича о људима, мушко-женским односима, пријатељству. „Пристанак” се тиче свих нас, у питању је реалистичан комад који је сво вријеме проткан комичним репликама, ситуацијама, каже Тамара Драгичевић.

Написан бритким језиком, паметан и вишеслојан комад Нине Рејн бави се актуелним темама, посебно блиским интерперсоналним односима који се турбулентно преплићу и у професионалним и личним животима младих људи који су главни актери.

Са Тамаром Драгичевић успјели смо да разговарамо у паузи између проба, породичних обавеза и договора о новим филмских улогама. Колико се Кити разликује од Силване Арменилић са којом и те како живи на филмском платну,
Тамара Драгичевић одговара:
Силвана Арменулић је живјела овде на нашим просторима и имала своју судбину. Кити опет има своју причу. Нина Рејн је писала о људима који живе у Лондону и о високом сталежу. Ми не играмо у Лондону и није нам поента да приближимо тај свијет нашој публици већ играмо људе које можемо да смјестимо било гдје. Свакако је ово вријеме данас другачије него када је живјела Силвана. Мислим да је и то битна разика. Кити живи у овом времену у којем живимо сви ми, у којем су мобилни телефони, поруке, проблеми, брзи темпо живота.... Прича о Томи Здравковићу и Силвани Арменулић је прича о једном другом времену.

Упитана да објасни шта све једна глумица која игра жену особеног карактера, харизме, енергије може да пронађе у лику Силване Арменулић, те шта би у личном животу усвојила од Силване и какву јој је запитаност донијела, Тамара Драгичевић каже:
Играла сам Силвану. Покушала сам да схватим њен свијет, како се она осјећала. Наравно да је нисам поредила са собом и својим животом. Када сам је играла, била сам Силвана на снимању, сету, а онда када одем кући вратим се свом личном животу, породици. Нисам жељела да се до те мјере поистовјећујем са Силваном. Мислим да је велики задатак и посао нас глумаца да играмо судбине и животе неких других људи, да онда можемо да изађемо из тога лика, да се вратимо у своју причу и свој живот. То нам служи да нас сачува да не полудимо. Свакако да све то негдје пролази кроз нас, све то морамо да провучемо кроз себе, али мислим да је битно да имамо дистанцу, посебно емотивну“,  каже Тамара Драгичевић и додаје:
Силвана је држала свој приватни живот по страни, колико је могла. Крила је своју приватност од очију јавности. Трудила да не износи свој лични живот, изван породичних оквира, да га сачува за себе, своје најближе. Уз то је увијек била грациозна, професионална, није мијешала приватност и професију, то се и сама трудим колико могу,  закључује Тамара Драгичевић.


Агенције