Култура :: Semberija INFO ::

 

28. „ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ“ У БИЈЕЉИНИ


Традиционална манифестација „Вишњићеви дани“, 28. по реду, почиње 2. а трајаће до 8. новембра. Овогодишњу манифестацију обиљежиће богат програм, а према претпрограму манифестације, у уторак, 2. новембра, у 10 часова биће онлајн одржани 10. Сусрети младих пјесника „На Филиповим стазама“.

Наредног дана у Центру за културу „Сембенрија“ од 10 часова планирана су такмичења у рецитовању и бесједништву основаца до петог разреда у Галерији, а средњошколаца и студената у Сали за састанке. У 12 часова, у Галерији Центра биће одржано такмичење старијих основаца, док ће у Музеју Семберије у 18 часова бити отворена изложба „Милева Марић Ајнштајн“.

Према програму манифестације, у четвртак, 4. новембра, у Центру за културу  ће од 11 до 13 часова бити одржан округли сто „Путеви и путокази Веселина Чајкановића“, док ће у 15 часова на платоу испред Библиотеке бити положени вијенци на споменик Филипу Вишњићу и подигнута застава „Вишњићевих дана“. Истог дана, у Центру за културу у 18.30 часова биће отворена изложба „Гроф Сава Владиславић“, а у 19 часова ће у Галерији Центра бити представљен Зборник докумената „Злочини геноцида на Србима у Сребреници у Другом свјетском рату“. У 20 часова, у великој сали Центра биће одржана Свечана академија, на којој ће учествовати СЦПД „Србадија“, бесједник професор доктор Саша Кнежевић, пјесници Стеван Тонтић, Јелина Ђурковић и Слободан Јовић, народни гуслар Марко Шћепановић и етно-група СПКД „Просвјета“.

У петак, 5. новембра, за 10 часова је планирано полагање вијенаца и историјско-поетски час пред спомеником Филипу Вишњићу у Трнови, а за 11 часова посјета Манастиру Тавна.  Истог дана ће у 13 часова у Библиотеци бити одржан културно-умјетнички програм Савеза слијепих и слабовидих лица Републике Српске, а у 18 часова и промоција књиге „Српске народне тужбалице из Старе Херцеговине“, аутора Јелине Ђурковић, док ће у 19 часова бити промовисана књига „Јунаци устаничке епопеје Филипа Вишњића“, аутора Стеве Ћосовића.

Организатор „Вишњићевих дана“ је Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“- градски одбор Бијељина, под покровитељством Градске управе Бијељина, институција културе и Министарства просвјете и културе Републике Српске.


Семберија инфо - О. Стјепановић