Филм "Табија" Игора Дрљаче бх. кандидат за награду Оскар :: Semberija INFO ::

 

Филм "Табија" Игора Дрљаче бх. кандидат за награду Оскар


Фото - Анадолија

Филм "Табија", редитеља Игора Дрљаче, босанскохерцеговачки је кандидат у категорији "Најбољи међународни дугометражни филм" за награду Оскар Америчке академије.

Удружење филмских радника БиХ, као цертифицирана струковна организација за Босну и Херцеговину, организирала је избор, а комисија у чијем су саставу били продуцент Дамир Ибрахимовић, сценаристица Елма Татарагић, редитељ Неџад Беговић, монтажер Зијад Мехић, редитељица и сценаристица Инес Тановић, сценаристица Бојана Видосављевић, монтажер Предраг Соломун, редитељица и продуцентица Сабрина Беговић Ћорић, продуцент Алем Бабић и сценаристица Мелина Алагић, гласањем је одлучила о бх. кандидату.

Филм "Табија" је свјетску премијеру имао на Филмском фестивалу у Берлину, а настао је у копродукцији продуцентске куће SCCA/pro.ba из Сарајева и "Time Lapse Picture" из Торонта, Канада. Филм је снимљен уз финансијску подршку Министарства културе и спорта Кантона Сарајево, Фондације за кинематографију Сарајево те фондова "Телефилм", "Онтарио криејтс" и "Еуримагес".

Филм је прича о Сарајлији Фаруку, још увијек тинејџеру, који покушава да се докаже локалном мафијашу и тражи тинејџерку која ће радити за њега. Све се мијења када упозна Мону и заљуби се у њу.

Улоге у филму остварили су: Павле Чемерикић, Сумеја Дардаган, Јасмин Гељо, Керим Чутуна, Албан Укај, Јелена Кордић Курет, Билал Халиловић, Ирена Муламухић, Хасија Борић, Фарах Хаџић, Ермин Браво, Драгана Варагић, Изудин Бајровић, Мухамед Хаџовић, Маја Саклић, Санин Милавић, те покојни Драган Јовичић.

Ауторску екипу филма, поред сценаристе и редитеља Игора Дрљаче, чине директор фотографије Ерол Зубчевић, монтажерка Ајла Одобашић, композитор Casey МQ костимографкиња Ина Арнауталић, сценографкиња Санда Поповац, мејк-ап артистица Ламија Хаџихасановић Хомарац и кастинг директорица Тимка Грин. 

Продуценти филма су Адис Ђапо, Амра Бакшић Чамо, Алберт Схин, Игор Дрљача, Борга Дортер и Џордан Баркер.

Удружење филмских радника Босне и Херцеговине већ 20 година кандидира филм Америчкој академији у категорији за "Најбољи страни играни филм". 

На основу кандидатуре Удружења филмских радника, филм "Ничија земља" Даниса Тановића је 2002. године награђен наградом Оскар за најбољи страни филм. Прошлогодишњи бх. кандидат, филм "Quo vadis, Aida?" Јасмиле Жбанић, био је номинован за ову престижну награду.


Анадолија / БХРТ