ЧУВАРИ ЋИРИЛИЧНОГ ПИСМА :: Semberija INFO ::

 

ЧУВАРИ ЋИРИЛИЧНОГ ПИСМА


Молитве, тропари, мисли великих писаца, азбучна слова… дио су разноврсног садржаја који су калиграфски исписали полазници школе калиграфије „Дијак” током годину дана свог учења у београдском атељеу и манастиру Студеница. Знање које су стекли од калиграфа и оснивача школе Душана Мишића показали су на својој другој годишњој изложби приређеној у галерији Парохијског дома Храма Светог Саве на Врачару.

Поставку чине радови тридесетак аутора различитих генерација. Међу њима има дјеце школског узраста, студената, пензионера и заљубљеника у овај стари занат различитих занимања. Њима је заједничко што желе да његују краснопис и чувају ћирилично писмо.

– Циљ изложбе је да се и други заинтересују за ову стару технику исписивања слова, као и очување нашег писма и културне баштине – каже калиграф Душан Мишић. Он подсећа да је школа коју води основана по благослову блаженопочившег патријарха Иринеја. Материјали за рад са којима се полазници упознају и са којима раде су посебна пера, мастила, позлата и специјални папир.

Душан Мишић је дипломирани ликовни умјетник црквене умјетности, а калиграфијом се бави готово деценију и по, и за свој рад је награђиван.