Почео мјесец објаве: Зашто се пости рамазан, његов историјски значај и занимљивости :: Semberija INFO ::

 

Почео мјесец објаве: Зашто се пости рамазан, његов историјски значај и занимљивости


У недјељу 5. маја 2019. године, са заласком сунца, за све муслимане свијета наступио је мјесец објаве или рамазан, а у понедјељак, изласком сунца, почео је први дан поста светог мјесеца. Пост представља трећи стуб ислама, а босанскохерцеговачки муслимани у рамазан су ушли вечерњом молитвом теравијом у џамијама широм земље.

Како се објашњава из Исламске заједнице у Босни и Херцеговини, сваки пунољетан, здрав, слободан муслиман дужан је постити читавих мјесец дана од зоре до заласка сунца. Обавеза муслимана је да се изласком сунца посвети одрицању од хране и пића, као и других радњи које нарушавају баланс вјере. Током мјесеца, муслимани би требали провести вријеме кроз разумљиво изучавање Кур'ана, клањање теравих-намаза, заједничке ифтаре и сехуре, чињење добрих дјела.

Рамазан је одабран због свог значаја у историји ислама. Наиме, објава Кур'ана почела је у мјесецу рамазану 611. године, а завршена је смрћу Мухаммеда, а.с., 632. године. Сврха постепености објављивања Кур'ана и сукцесивног настајања прописа била је у томе што је Кур'ан пратио догађаје, потребе друштва и степен свијести друштва, специфично муслимана.

У рамазану је најодабранија ноћ Лејлету-л-кадр, у којој је почело спуштање Божје објаве, те ноћ Љејлету-л-Бедр.

Рамазан је занимљив и због тога што се из године у годину помјера за десет дана, с обзиром да је хиџретски календар лунарни, а не сунчев календар. Тако вријеме рамазана обиђе "круг по години" сваких 36 година.

Рамазан је ове године почео у понедјељак, 6. маја, а завршава се 3. јуна. Први дан Рамазанског бајрама је уторак, 4. јуна. 2019. године.

Како се објашњава из Исламске заједнице, рамазан ипак није једини период поста за муслимане - према ханефијској правној школи укупно има осам врста поста. Неке врсте поста су строга обавеза, неке су само препоручене, док има и постова који су забрањени.

Напримјер, пост може бити и завјетни, а састоји се у томе што се неко може завјетовати да ће постити одређен број дана ако му се нешто догоди или испуни нека жеља.

Izvor: klix.ba