У СУСРЕТ 18. МАЈСКИМ МУЗИЧКИМ СВЕЧАНОСТИМА :: Semberija INFO ::

 

У СУСРЕТ 18. МАЈСКИМ МУЗИЧКИМ СВЕЧАНОСТИМА


            Хорски  фестивал ,,Мајске музичке свечаности“ ове године у Бијељини се одржава по 18. пут.  Поводом отварања овогодишњег фестивала у сриједу, 8. маја, са почетком у 20 часова, у Центру за културу биће одржан свечани цјеловечерњи концерт. Улаз је слободан, а  наступиће ,,Дјечији хор“ и СПД ,,Србадија“, под диригентском палицом проф. др Десанке Тракиловић и др. Јелене Милићевић Тракиловић. 
           Заправо, биће то најбољи начин да се најави фестивал хорске музике у Бијељини, ,,Мајске музичке свечаности“, који ће се одржати од 8. до 12. маја. Током фестивалских дана наступиће 35 хорова из Србије, Словеније и Босне и Херцеговине, што значи да ће Бијељину поново посјетити преко 1200 музичких умјетника и стручњака.
          Извршни организатор фестивала је СПД ,,Србадија“, које је, својим угледом и бројним међународним наградама, успјело привући реномиране хорове и најугледније диригенте из свијета хорске музике. ,,Србадија“ је хор који је високо рангиран на Свјетској ранг листи хорова, коју формира Interkultur Foundation Musica Mundi и данас је најбоље рангирани хор из региона. 
         Фестивал има 10 такмичарских категорија, и то: дјечији, женски и мушки хорови, ансамбли са традиционалном музиком, вокални ансамбли, вокално-инструментални ансамбли, мјешовити камерни, мјешовити хорови и категорију православне црквене музике. Поред такмичења  хорова, биће одржано и такмичење соло пјевача. 
         Поред такмичарског,  фестивал има и ревијални дио програма, у оквиру ког се одржавају различити семинари, радионице, научна предавања, концерти духовне и традиционалне  музике и слично.
        -Мајске музичке свечаности су у протеклих 17 година окупиле више од 500 хорова и 25 000 хорских пјевача из Србије, Хрватске, Словеније, Македоније, Бугарске, Украине, Аустрије, Њемачке, Грчке, Мађарске, Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине. Чланови жирија и предавачи били су најпризнатији умјетници и професори музике: академик Светислав Божић, др Зорислава Васиљевић, професор емеритус Даринка Матић- Маровић, др Ненад Љубинковић, мр Весна Шоуц, мр Ђорђе Станковић, др Љубов Уколова, др Александар Зјускин, др Дмитр Илиев, редовни професор Бранко Ђурковић, др Александар Вујић, редовни професор Костадин Бураџиев, др Честмир Душек, композитор Миодраг Говедарица, др Драгана Сарајлић, мр Младен Матовић, мр Саша Павловић, др Драгана Јовановић и други, наводи проф. др Десанка Тракиловић, диригенткиња хора ,,Србадија“, који је домаћин фестивала. 
          Најављујући 18. издање ,,Мајских музичких свечаности“, проф. др Десанка Тракиловић истиче да посебно радује чињеница да се ове године пријавио велики број учесника који долазе по први пут, а на фестивал у Бијељини упутили су их претходни учесници који носе лијепе успомене из нашег града. 
         -Поред организације фестивала, Хор ,,Србадија“ током ове године обиљежава и свој велики јубилеј- 120 година од оснивања. Обиљежавање овог јубилеја почели смо у оквиру васкршњих празника и то концертом у Храму Светог Саве у Београду, гдје смо 29. априла били учесници Васкршњег концерта који је одржан са благословом  Његове Светости Патријарха српског Иринеја. Наступило је осам хорова, а  Хор ,,Србадија“ био је једини хор који није био из Србије, истиче проф. др Десанка Тракиловић.

Фестивалски дани

         ,,Мајске музичке свечаности“ почињу у сриједу, 8. маја у 20 часова када ће у Центру за културу бити одржан свечани цјеловечерњи концерт. Наступиће Дјечији хор ,,Србадија“заједно са Хором ,,Србадија“, а на концерту ће дириговати проф. др Десанка Тракиловић и др Јелена Милићевић Тракиловић. 
          -У ревијалном дијелу фестивала ове године биће три концерта. Најприје, у четвртак, 9. маја, биће одржан концерт Дјечијег хора ,,Србадија“ са диригенткињом Јеленом Милићевић Тракиловић. У петак, 10. маја, биће одржан концерт фолклорних ансамбала СПКД ,,Просвјета“ Брчко и СПКД ,,Просвјета“ Лопаре, а у суботу, 11. маја, концерт ће одржати Мешовити хор Министраства одбране и Војске Србије, Уметнички ансамбл Министарства одбране ,,Станислав Бинички“ у сарадњи са Полицијским оркестром МУП-а Републике Српске, наводи портпарол фестивала Стеван Чукић. 
         Такмичарски дани, како прецизира Чукић, биће субота и недеља. У суботу, 11. маја, одржаће се такмичење у категоријама дјечији и женски хорови, фолклор, вокални и вокално-инструментални ансамбли. У недељу, 12. маја, одржаће се такмичења у категоријама православна духовна музика, мјешовити хорови и мјешовити камерни хорови, као и такмичење соло пјевача. 
         На крају оба такмичарска дана биће проглашење резултата тог такмичарског дана и концерт хорова побједника по категоријама. Награда ће као и увијек до сада бити Златна, Сребрна и Бронзана медаља, те Гран при фестивала, а о томе ко ће их освојити одлучиваће стручни жири.                                           
        –Потрудићемо се, колико год можемо, да се сви гости, наши драги пријатељи из свијета хорског пјевања, осјећају добро током боравка у нашем граду, рекла је проф. др Десанка Тракиловић.

Помоћ и подршка

        Мајске музичке свечаности ове године помогли су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Градска управа града Бијељине, Српска православна црква, Општина Лопаре, “Бост Плус“ Бијељина, Спектар дринк, пекара “Бодакско“ ("Bodaxco"), пекара “Браћа Лазић“, Центар за културу “Семберија“, Музеј Семберије, Туристичка организација Бијељина, Завичајно удружење Тузлака у Бијељини, Борачка организација Бијељина, Педагошки факултет у Бијељини, Музичка школа ,,Корнелије Станковић“, Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета“ Бијељина и Семберске новине. 

Семберске новине/Семберија инфо/М.Решидовић