КОРАЦИ И ОСМИЈЕСИ БЕОГРАЂАНКИ :: Semberija INFO ::

 

КОРАЦИ И ОСМИЈЕСИ БЕОГРАЂАНКИ


Изложба „Београђанке 1960–2020” аутора Душка Вукића, омаж култним београдским фотографима Браниславу и Јовану Ђорђевићу, отворена је у галерији „Озон”. Дивећи се двојици фотографа који су овјековјечили Београђанке „златног доба” града, Вукић је направио поставку која документује жене српске престонице у распону од 60 година.

Изложбу је отворила новинарка Смиљана Попов, а говорила је и историчарка умјетности Бранка Ђорђевић Наканиши, кћерка Јована Ђорђевића. Она је испричала како је могуће да пуних 70 година нико, па ни Јованова најближа породица, није знала за његову „тајну везу” са фотографијом.

– Жене су вјечна и неисцрпна инспирација умјетницима за ликовна, литерарна и музичка дјела. Зарад љубави према жени су и ратови вођени. Жене су наше мајке, сестре, дјевојке, супруге, колегинице, другарице... Оне стварају и покрећу, чинећи све да овај свијет постоји... Ове Београђанке су управо те жене које, уз све поменуто, додатно уљепшавају овај град на различите начине – наводи Вукић.

Додаје на који начин се сусрео са дјелима браће Бранислава и Јована Ђорђевића.

– Захваљујући познанству са Бранком Ђорђевић, имао сам прилику да видим неке од тих фотографија. Оне су ме надахнуле да и ја фотографијом забиљежим и отргнем од заборава кораке и осмијехе наших суграђанки.

Изложба траје до 12. октобра.