ОТВОРЕНЕ ШАНТИЋЕВЕ ВЕЧЕРИ ПОЕЗИЈЕ; БРНАБИЋ: ВЈЕРУЈЕМО У ЗАЈЕДНИЧКУ БУДУЋНОСТ :: Semberija INFO ::

 

ОТВОРЕНЕ ШАНТИЋЕВЕ ВЕЧЕРИ ПОЕЗИЈЕ; БРНАБИЋ: ВЈЕРУЈЕМО У ЗАЈЕДНИЧКУ БУДУЋНОСТ


Foto: RTRS
Премијерка Србије Ана Брнабић отворила је у Мостару 102. Шантићеве вечери поезије.

- Баш као што је Алекса Шантић волио своју отаџбину, али и све народе са којима је живио у Мостару, и ми данас из културне, националне и сваке друге разноликости треба да црпимо снагу, јер колико год да нам је тешка прошлост, треба да вјерујемо у заједничку будућност - то је порука премијерке Србије на отварању Шантићевих вечери поезије, најстарије пјесничке манифестације на Балкану.

Брнабићева је истакла да ће се још много пута вратити у град на Неретви, како приватно, тако и службено да у име Србије помогне колико може у пројектима образовања и културе и да се заједно гради боља и љепша будућност за нове нараштаје.

- Мостар је посебан град. Град комплексне прошлости и град са много емотивног набоја, али град који је у правом смислу те ријечи европско раскршће култура и свега онога што може да се нађе на европском континенту. Колико год проблема то могло да створи, то је огроман потенцијал кога је Шантић видио и то је оно што га је највише инспирисало - рекла је Брнабићева.

Домаћини су изразили велику захвалност премијерки Брнабић за свесрдну подршку коју Србија пружа српској заједници, не само у Мостару него и другдје.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да је данашња слава Мостара заснована на храбрости Алексе Шантића, који је својим ликом и дјелом један од симбола овога града, те један од најзначајнијих стваралаца домаће књижевности.

Тривићева је указала да је манифестација "Шантићеве вечери поезије" у Мостару, која је посвећена великом пјеснику, важна јер спаја садашњост са најблиставијим траговима културе у прошлости у овом граду.
 
(РТРС)