НАЈАВА: Комедија ометена у развоју :: Semberija INFO ::

 

НАЈАВА: Комедија ометена у развоју




ГРАДСКО ПОЗОРИШТЕ "СЕМБЕРИЈА"

01.10. 2021. (петак) у 20 часова - "КОМЕДИЈА ОМЕТЕНА У РАЗВОЈУ"

Цијена улазнице: 7КМ

Текст: Миливоје Млађеновић

Режија: Душан Тузланчић

Играју: Иван Петровић, Мирна Јовановић, Михаило Максимовић, Вања Кртолина, Ненад Благојевић, Марија Новаковић и Душан Ранковић.

Ријеч писца:

​Прираштај становништва је најјача војна одбрана града. Ова мисао ми се врзма годинама, као сублимација треће Раблеове књиге Гаргантуа и Пантагруел у којој Панургије одбацује накитњак и оружје и хоће да се жени, да ратна разарања подреди стварању новог човека, животу. Жеља ми је била да из грандиозног Раблеовог дела дестилишем сценске слике у којима ће се артикулисати тај виталистички тријумф телесности. Почетак рада Градског позоришта Семберија у мом родном крају, додатно ме подстакао да овој расправи о проблему односа мушкарца и жене додам оквир о стварању театра који игра ову комедију. Тако се прва представа бијељинског позоришта до извесне мере претворила у програмску објаву позоришног живота.
(Миливоје Млађеновић)

Ријеч редитеља:

„Коме треба истина? Коме је она добра донијела? Лаж је мајка доброг расположења“, каже једна јунакиња овог комада. Шта је истина, а шта лаж?! Да је женско међуножје мање битно од мача или крста? Да међу великим ратницима нема инфанта, шизофреника, тананих душица или једноставно људи које жене баш толико и не привлаче? Да монаси немају ама баш никаквих емотивних дилема? Да позориште не може да узвиси провинцијски дух? Да није гласнија једна грлата будала него сто паметних и финих људи? Траже на то одговоре ликови у овој драми, правећи позориште. Бјеже у XВИ вијек да би пробали истину да умотају у обланду, а реална стварност их стално враћа напријед, у XXИ вијек. Враћа напријед? А како назвати мјесто и вријеме у којем позориште политичари покрећу и гасе потезом оловке, ратни профитери једини могу да спонзоришу, а антички хор не чине мудри, него грлати? Повратак напријед. Или је правилније напредак назад? Може драмски писац да престане да иде у позориште. Редитељ и критичар, такође. Они свеједно имају неко своје позориште, у својој глави. Само глумац не може без правог позоришта. Јер само у правом позоришту, кад се завјеса спусти, аплаузи утихну и патоси попадају, а глумци као кловнови послије циркуса крену да скидају шминку, постоји један тон у желуцу. То је тон истине. Праве. Оне коју публика (готово) никад не чује.
(Душан Тузланчић)

Напомена: Сходно постојећој епидемиолошкој ситуацији

- број улазница за представе је ограничен
- мјеста су обиљежена и на безбједној удаљености
- обавезно је ношење заштитних маски од уласка у зграду као и током трајања представе
- дворана ће бити дезинфикована прије сваке представе
- обавезна дезинфекција руку на улазу

* Улазнице се могу резервисати путем емаила: [email protected]
* Улазнице се могу купити на билетарници ЦЗК

Бијељина данас