Народна библиотека “Филип Вишњић”: Представљена књига “Четврта столица”, Милене Маше Лукач :: Semberija INFO ::

 

Народна библиотека “Филип Вишњић”: Представљена књига “Четврта столица”, Милене Маше Лукач


У Народној библиотеци “Филип Вишњић” вечерас је представљена друга књига, роман “Четврта столица”, Милене Маше Лукач, књижевнице из Београда. Била је то прилика да се ауторка осврне и на свој први објављени роман “Педесет стаклених перли”.

“Роман “Четврта столица” представља омаж једном времену, времену које сеже од краја шездесетих година прошлог вијека, па све до ових наших времена о којима данас свједочимо.  Роман “Четврта столица” има јако пуно симболике у себи. Направила сам тругао: Србија, Хрватска, Босна. Емотивно сам везана за Бијељину и надам се да ћемо ту емоцију заједно подијелити. Дала сам себи за право да назив одгонентну сами читаоци. Прича је испричана кроз живот књижевнице, илустраторке, Вере Михајловић. Додирујем оне најсуптилније, најфиније, а уједно и најгрубље историјске и социјалне догађаје на тлу наше бивше државе, која се некада звала Југославија. Моја јунакиња, супруга официра ЈНА,  хода између сна и јаве”.



Говорећи о књижевним стваралачким изазовима и о опредјељењу да пише, Милена Маша Лукач каже да се у педесетој години живота посветила искључиво писању.

“Читав живот пишем, јер сам радила дуго у новинарству. Са педесет година сам добила канцер дојке, о чему пишем у роману “Педесет стаклених перли. Апелујем на жене, упућујем их на освјешћивање о важности превентиве за здравље једне жене. Све нам је прече од тог здравља и све је наш избор. Опредијелила сам се, односно освијестила сам се након карционома дојке, да ја, заправо, јесам писац. Читав живот сам писац, а заправо сам прије тога радила неке периферне послове и данас се у потпуности поистовјећујем са занимањем за које сам се опредијелила. Иначе сам и новинар по опредјељењу”.

Милена Маша Лукач каже да ће трећи роман бити наставак “Четврте столице” и зваће се “Врт сјећања”, те да је његово писање при самом крају.

Слађана Бушић, млада пјесникиња и новинарка у Образовном програму за дјецу, младе и породицу Радио Београда читала је одломке из романа “Четврта столица”. Она каже да је њен први утисак о књизи, као да гледа неки филм, те да је Миленина прича жива, проживљена и истинита, те да може послужити као сценариј за добар филм или добру позоришну представу.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић
​Фото - Б. Милошевић