ЗАВРШЕНА ДИГИТАЛИЗАЦИЈА МИРОСЛАВЉЕВОГ ЈЕВАЂЕЉА :: Semberija INFO ::

 

ЗАВРШЕНА ДИГИТАЛИЗАЦИЈА МИРОСЛАВЉЕВОГ ЈЕВАЂЕЉА


Foto: www.hilandar.info
Завршена је дигитализација Мирослављевог јеванђеља - најстаријег сачуваног српског ћириличног рукописа из 80-их година 12. вијека у специјално опремљеној просторији у Народном музеју, чиме су управљали стручњаци из Аудиовизуелног архива и центра за дигитализацију САНУ, казао је данас академик Александар Костић наконференцији за медије у САНУ.

Костић је напоменуо да је Мирослављево јеванђеље дигитализовано у пет варијанти, а свака страна и свака илуминација /иницијал/ са једним или два свјетлосна тијела, што је омогућило да се види сваки детаљ, као и цијела књига.

- Снимање је завршено прије неколико дана, предстоји провјеравање квалитета сваког снимка и да се као финални производ Мирослављево јеванђеље похрани у највишој могућој резолуцији у Аудиовизуелни архив. Само један снимак има око 700 мегабајта - казао је Костић.

Академик је истакао да је дигитализовано 400 илуминација и направљено око 2.000 снимака.

- Овај вриједни културни споменик биће доступан стручњацима. Коначно је усликан на начин који ће га убудуће штитити и чувати, те нема потребе да се користи оригинал.

Он је додао да је Мирослављево јеванђеље дио српског културног идентитета, те да преостаје да се почетком идуће године постави на сајтове надлежних институција како би било доступно домаћој и страној публици.

- Осим развезивања ове књиге имали смо проблем и то што неке илуминације улазе у повез. Злато на илуминацијама је такође представљало проблем, али сада је усликано да се види да је ријеч о наносу злата - казао је Костић.
Костић је навео да ће и 166. страница Мирослављевог јеванђеља, коју Русија треба да врати Србији, такозвани Петроградски лист, бити дигитализована ако стигне, али се још не зна да ли ће то бити засебно или као већ дигитализовани дио Мирослављевог јеванђеља.

Мирослављево јеванђеље је дигитализовано на основу Споразума о сарадњи Министарства културе и информисања Србије, Народног музеја у Београду који га чува, САНУ и Народне библиотеке Србије.

Србија је Мирослављево јеванђеље 2005. године уписала на Унескову Листу памћења свијета.
 
(ТАЊУГ)