„Нечиста крв – грех предака”, премијерно :: Semberija INFO ::

 

„Нечиста крв – грех предака”, премијерно


Филм „Нечиста крв – грех предака” редитеља Милутина Петровића имао је биоскопску премијеру у „Комбанк дворани”у Београду. Црвеним тепихом прошли су глумци и ауторска екипа филма, који су се послије завршетка пројекције поклонили публици.

Радња се дешава прије Софкиног рођења и прати причу о њеном деди Хаџи-Трифуну, угледном трговцу, који покушава да очува мир са турским властима, али и одржи свој углед и утицај у Врању. У то време овај град је био важна турска варошица у близини границе са ослобођеном Србијом. Док Трифун припрема два сина да га наследе као вођу у српском народу, муке му ствара, осим бегова, и породица. Због тога овај газда доноси низ тешких одлука које ће касније утицати на његове потомке, јунаке из романа „Нечиста крв”.

Улоге тумаче Драган Бјелогрлић, Анђела Јовановић, Катарина Радивојевић, Феђа Штукан, Тим Сејфи, Нела Михаиловић, Марко Грабеж, Александар Ристоски, Недим Незировић, Дејан Бућин, Теодора Драгићевић, Милица Гојковић, Ваја Дујовић и Никола Вујовић.

Филм је рађен по сценарију Војислава Нановића, који је адаптирала Милена Марковић. За сценографију је био задужен Миленко Јеремић. Он је са својим тимом за потребе филма изградио реконструкцију Врања из 19. вијека, док је костиме креирала костимографкиња Марина Меденица. Продуцент филма је Снежана ван Хаувелинген, а филм је настао у продукцији „This and That Productions”. Филм је у исто вријеме на великом платну могао да се погледа и у биоскопу „Cineplex Galeria Belgrade”.

Ово остварење је до сада већ награђено као најбољи филм по избору публике на 28. Европском филмском фестивалу Палић, а добило је и прву награду на 45. Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи, за сценаристу Војислава Нановића и аутора адаптације сценарија Милену Марковић.

Политика