УГЉЕВИК: БЕСПЛАТНА ШКОЛА СЛИКАЊА И ВАЈАЊА ЗА ДЈЕЦУ :: Semberija INFO ::

 

УГЉЕВИК: БЕСПЛАТНА ШКОЛА СЛИКАЊА И ВАЈАЊА ЗА ДЈЕЦУ


У угљевичком Центру за културу "Филип Вишњић" одржава се бесплатна школа сликања и вајања за 23 дјеце узраста од пет до 15 година, у оквиру Ликовне колоније "Угљевик 2021".

Вајар Мирјана Вуксановић из Београда, учесник овогодишње Ликовне колоније и један је од предавача у креативној радионици за дјецу, рекла је да су данас дјеца радила цјепкани колаж, што им омогућава развитак фине моторике.

Она је додала да се, осим ове радионице, одржавају и радионице на акрилном платну.

"Дјеца се на овај начин први пут сусрећу са акрилним бојама и платном, као скок за даље ако се буду бавили умјетношћу", рекла је Вуксановићева, која је аутор спомен-бисте Филипу Вишњићу испред угљевичког Центра за културу.

Ликовни умјетник Драгана Купрешанин из Београда рекла је да ове године школу сликања, осим старије дјеце, похађају и дјеца млађег узраста од четири до осам година, којима су прилагођени програми.

"Они имају задатак да раде акрилима на платну, неке заједничке композиције, да развијају тимски рад и вјежбају компоновање у заједничком раду. Одржана им је и радионица глине на којој су они правили различите фигурице и сада ће они их на самој завршници бојити", рекла је Купрешанинова.

Она је изразила задовољство јер су учесници школе сликања расположени и мотивисани за рад.

Ликовна колонија "Угљевик 2021" почела је четвртак, 19. августа, а завршава се у сриједу, 25. августа, изложбом у Центру за културу, који је организатор манифестације, док је општина Угљевик покровитељ.

Умјетници учесници Ликовне колоније су Павле Голијанин, Наталија Цимеша, Братислав Хедјеши, Срђан Ћеранић, Хаџи Бранко Никитовић, Весна Вујичић из Републике Српске, као и Мирјана Вуксановић и Драгана Купрешанин из Србије.

За Семберија инфо - Младен Василић