СФФ: Вечерас уручење Почасног Срца Сарајева Мишелу Франку :: Semberija INFO ::

 

СФФ: Вечерас уручење Почасног Срца Сарајева Мишелу Франку


Мишелу Франку, мексичком редитељу, сценаристи и продуценту, вечерас ће бити уручено Почасно Срце Сарајева, признање које је добио на прошлогодишњем, 26. Сарајево Филм Фестивалу.

Франко није био на прошлогодишњем Фестивалу, који је због пандемије одржан у онлајн форми, а Почасно Срце Сарајева бит ће му уручено вечерас у Љетном кину Кока-Кола, прије пројекције његовог филма НОВИ ПОРЕДАК у 20.30 сати. Филм је премијерно приказан у Венецији 2020., гдје је освојио Сребрног лава – Велику награду жирија, а на 27. Сарајево Филм Фестивалу се приказује у оквиру програма Опен Ер.

Почасно Срце Сарајева Франку се уручује као признање за његов изванредан допринос филмској умјетности, као и за подршку Фестивалу, саопћили су из СФФ-а.

НОВИ ПОРЕДАК је неодољива, напета, дистопична драма у којој се луксузно вјенчање припадника више класе неочекивано претвара у поприште класне побуне која завршава државним ударом. Кроз очи симпатичне младе невјесте и слуга које раде за и против њене богате породице, НОВИ ПОРЕДАК, без даха, прати слом једног и успон другог, много страшнијег режима, наводи се у саопћењу.

Франко је први пут посјетио Сарајево 2009. године када је на Сарајево Филм Фестивалу приказан његов први дугометражни филм ДАНИЕЛ И АНА, који је премијеру имао у секцији Directors’ Fortnight на Филмском фестивалу у Кану .

На 23. Сарајево Филм Фестивалу (2017.) Франко је био предсједник жирија Такмичарског програма – играни филм. Његов филм LAS HIJAS DE ABRIL, приказан у склопу Опен Ер програма 23. Сарајево Филм Фестивала, освојио је награду жирија секције „Un Certain Regard” на Филмском фестивалу у Кану.

27. Сарајево Филм Фестивал се одржава од 13. до 20. аугуста 2021.

БХРТ