НИСУ ТО „БИТЛСИ”, ВЕЋ БИКОВИЋ :: Semberija INFO ::

 

НИСУ ТО „БИТЛСИ”, ВЕЋ БИКОВИЋ


Каква гужва! Ово је као пред концерт „Битлса”! А нису то били „Битлси”, већ је Милош Биковић с ауторском екипом представљао „Јужни ветар 2 – Убрзање” Милоша Аврамовића у пулској Арени.

Био је то главни и најмасовнији догађај на 68. Пулском фестивалу. Улазнице за премијеру биле су распродате пет дана унапријед. Због мјера против ковида 19 и поштовања прописаног растојања у том, најмногољуднијем и највећем биоскопу под отвореним небом, „Јужни ветар 2” могло је да гледа само 2.000 гледалаца.

Толико их је и било, тек покоји више. О опсадном стању испред саме Арене да не говоримо – обожавање Биковића и Аврамовићевог филма, чији је ово други дио. О Биковићу као лијепо васпитаној, природној и скромној особи са усхићењем говори и особље хотела „Хистрија”, у којем је био смјештен. Тако велика звијезда, а толико диван, кажу они.

Сума сумарум, „Јужни ветар 2” био је од стране публике највољенији филм 68. Пулског фестивала, на ком му је припала и специјална награда додијељена од стране Хрватског аудио-визуелног центра у знак подстицаја хрватско-српске копродукције и биоскопске публике. Иначе , пулска публика је својим гласовима наградила и италијански филм „Нигдје посебно” Умберта Пазолинија, што не чуди – италијанска заједница у Пули је многољудна.

Многољудна је и српска заједница у Истри, те се на постојање и активности овдашњег Српског културног центра у самом срцу старог градског језгра гледа с великим одобравањем. Већ седму годину заредом изложбе филмских портрета великана српске и југословенске кинематографије у СКУЦ-у представљају увод у одржавање Пулског фестивала.

Тако је било и ове године. Отварање изложбе „Марија Црнобори – ослушкујући дах публике” у Српском културном центру, посвећене овој чувеној истарској глумици, која је на позив Бојана Ступице из Истре стигла у Београд да би учествовала у настанку Југословенског драмског позоришта, био је знак да 68. Пула може почети. Програмски директор СКУЦ-а, увијек активни Милан Рашула, директорка Пулског фестивала Гордана Рестовић и наш конзул у Ријеци Горан Петровић били су говорници и домаћини свечаности, док је о Марији Црнобори и њеном позамашном глумачком дјелу говорила Оливера Милошевић, чији је документарни филм „ТВ фељтон: Марија Црнобори” у продукцији РТС-а такође био приказан.

Посјетиоце и конзументе садржаја у СКУЦ-у додатно је обрадовао пријем организован у част екипе филма „Јужни ветар 2”. Милан Рашула је био домаћин редитељу и косценаристи Милошу Аврамовићу, сценаристи Петру Михајловићу, продуценткињи Татјани Жежељ Гојковић и главним глумцима – Милошу Биковићу и Миодрагу Радоњићу...

Организацију овог пријема и саме изложбе у СКУЦ-у подржао је Филмски центар Србије, чији је директор Гордан Матић био и активни учесник 68. Пулског фестивала.

– Могу да кажем да је ФЦС поносан на „Јужни ветар 2” као успјешну копродукцију са Хрватском која је привукла овде огромну медијску пажњу и филм који је био најпосјећенији од стране публике. ФЦС је осим подршке нашем филму и организацији изложбе у част Марије Црнобори, био фокусиран и на индустријски део фестивала у којем су учествовали наши редитељи и продуценти два цјеловечерња играна филма у настанку, као и три наша мањинска пројекта – каже Гордан Матић.

А ти наши филмови у настанку су „Лето када сам научила да летим” Радивоја Раше Андрића, „Траг дивљачи” Ненада Павловића и мањинско копродукцијско учешће у хрватским филмовима „Трагови” Дубравке Турић и „Гарбура” Јосипа Жувана.

Матић каже и да је на маргинама фестивала одржано неколико важних билатералних састанака везаних за усклађивање правила конкурса за мањинске копродукције у региону, као и за већу заступљеност младих српских продуцената и редитеља у радионицама које су планиране у Пули. Са челницима ХАВЦ-а разговарано је о партнерству у заједничкој промоцији и дистрибуцији српских филмова у Хрватској и обрнуто...

И ријеч-двије о богатом Међународном програму 68. Пулског фестивала. Побједник међу такмичарима је румунски филм „Лоша срећа куца или Луди порно” Радуа Жудеа, који је на овогодишњем Берлинском фестивалу освојио награду „Златни медвјед”. У дистрибуцији у Хрватској овај Жудеов филм ће се приказивати под насловом „Баксузно бубање или безумни порнић”, док се у Србији приказује под насловом „Баксузни крес или луда порнографија”. Како год се звао, не треба га пропустити јер је Жуде на тако прецизан а шаљив и ироничан начин скенирао (а и ишамарао) румунско друштво данашњице. И то баш сада, када смо сви попут глумаца у овом филму, под маскама на лицу, а ковид је свуда око нас...