ДАНАС ЈЕ ОГЊЕНИ СВЕТАЦ, ПРОКОПОВ ДАН: Молите се за здравље дјеце :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС ЈЕ ОГЊЕНИ СВЕТАЦ, ПРОКОПОВ ДАН: Молите се за здравље дјеце


Данас Српска православна црква и вјерници прослављају Светог Прокопија, једног од огњених светаца. Његов дан се светкује као један од 18 запрешних дана у години када се одлажу сви тежи и важнији послови. На овај дан молите се за здравље дјеце!

Иначе, овај дан је добар за вјенчања, а треба избјегавати купање у ријекама, све теже послове, као и свађу.
Прокопије је крсно име појединих родова, а у неким насељима је завјетни дан. Бројни су и свети храмови који носе име овог светитеља. Један од њих је и храм у Дворовима. На светој литургији, која ће почети у девет часова, на данашњи дан у Дворовима окупи се велики број вјерника. Како је најављено, литургији ће присуствовати и градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, који је и кум славе.

Подсјећамо, каменоресци и рудари, као и бунарџије празновали су овај дан као славу својих заната. Ово је велики светац из старог Завјета, на спомен када су некад многа дјеца умирала. Празнују га и муслимани.

Данашњег дана, 303. године, мученички је пострадао овај велики Христов сљедбеник, кога српски народ посебно слави. Свети Прокопије потиче из Јерусалима. Име му је било Неаније. Прихватио се војничке службе за владавине цара Диоклецијана. У вријеме једног похода Христос му се чудесно јавио, указавши му на велики свијетли крст на небу. Он се крстио и добио име Прокопије. Јавно је исповиједио своју вјеру, знајући да ће бити погубљен.

У Нишу је у преднемањићко доба постојао манастир Светог Прокопија, у ком се чувала рука светитеља. Светиња је касније, кад су Турци заузели Ниш, пренијета у Прокупље, које је и добило име по овом мученику. Судбина моштију није позната од 18. вијека.

У неким српским крајевима сматра се да је овај дан погодан за свадбе, јер Свети Прокопије походи и благосиља младенце. Данас се избјегава копање, чак и сахрањивање. Такође се на овај дан није купало. По српским крајевима постоје разни обичаји и вјеровања у вези овог празника и придаје му се велики значај, иако није уписан црвеним словом у календар. Постоје и породице, додуше ријетке, које славе Светог Прокопија као крсну славу.
С обзиром да ове године празник пада у сриједу, па треба постити.

Семберија инфо