МНОГО ОБИЧАЈА ПРАТИ ДАНАШЊИ ВЕЛИКИ ПРАЗНИК - ПЕТРОВДАН: Поједите јабуку за мир међу људима :: Semberija INFO ::

 

МНОГО ОБИЧАЈА ПРАТИ ДАНАШЊИ ВЕЛИКИ ПРАЗНИК - ПЕТРОВДАН: Поједите јабуку за мир међу људима


Српска православна црква и њени вЈерници данас славе Свете Апостоле Петра и Павла, празник у народу познатији као Петровдан. На овај дан се завршава велики Петровски пост.

Свети апостол Петар био је један од највећих проповиједника хришћанства. Вјерује се да је само након једне бесједе у Јерусалиму успио да преведе 3.000 људи у хришћанство. Вјерује се да је његова исцјелитељска моћ била толико јака да је од тешких болести лијечио и оне који би само прешли преко његове сјенке. Страдао је као жртва сплетке Симона Волха који га је бацио у немилост цара Нерона. Погубљен је тако што је разапет на крст.

За Петровдан се везују многи народни обичаји.

Један од њих је да уочи Петровдана најстарији укућанин убере по један цвијет петровца за сваког у кући. Сваки цвијет намијени по једном укућану, те их пободе у земљу на мјесто гдје их нико неће дирати. На сам дан празника, у рану зору док још нико није устао, домаћин одлази да погледа цвјетове - чији цвијет стоји право - биће здрав, коме је клонуо - биће болешљив, а ако је неком цвијет увенуо - тај ће умријети.



Распрострањено је и вјеровање да на овај дан Свети Петар дијели дјеци јабуке на оном свијету, па се вјерује да прије Петровдана не треба јести јабуке. Многе мајке, које су изгубиле дјецу, раније нису јеле јабуке прије овог празника, јер су се бојале да њихово дијете због тога не добије јабуку на оном свијету.

Ако сте љубитељ јабука, на Петовдан треба да их једете, али никако не смијете да их сјечете ножем, већ само да их гризете! Ово воће данас симболизује сласт и мир међу људима. На Петровдан домаћице праве петровдански колач са јабукама познат као ,,петровача”. У прављање овог колача треба да учествују и дјеца. Ово се сматра једним од најљепших обичаја. Од од старих обичаја који се још увијек највише упражњава је паљење лила.

Вјерује се да Свети Петар држи кључеве од раја и да је поставио ковача на Мјесец да га окује и сачува за људе. Небеска слама (Млијечни пут) и небески крст (сазвијежђе Лабуда) припадају њему.

На Петровдан се не иде у поље и не почињу тешки пољопривредни радови, а нарочито се не упрежу коњи у кола. На Петровдан се празнује.