Поводом објаве књиге Прота Димитрије бијељински, аутора Саше Мирића: Прота може бити раме уз раме са кнезом Ивом и Филипом Вишњићем :: Semberija INFO ::

 

Поводом објаве књиге Прота Димитрије бијељински, аутора Саше Мирића: Прота може бити раме уз раме са кнезом Ивом и Филипом Вишњићем


Трећа ауторска књига Саше Мирића ,,Прота Димитрије бијељински" угледала је свјетлост дана, а издавач је ЈУ Народна библиотека ,,Филип Вишњић" Бијељина.

Књига ,,Прота Димитрије бијељински" објављена је са благословом Његовог преосвештенства Епископа зворничко-тузланског Господина Фотија и говори о животу и раду бијељинског свештеника Димитрија Марковића (1823-1895). Промоција књиге заказана је за четвртак, 1. јула, са почетком у 19 часова, у Народној библиотеци ,,Филип Вишњић" Бијељина.



Основни задатак ове књиге је да спаси од заборава проту Димитрија Марковића који је, по мишљењу аутора, једна од најзначајнијих личности у историји Бијељине.

- Данас у Бијељини мало ко зна за проту Димитрија, а он је служио у бијељинској парохији пуне 52 године и дао је значајан лични допринос српском националном покрету за ослобођење од вишевијековне турске власти. Ипак, у нашем граду нема ниједне улице, трга или школе да носе његово име, не постоји нека биста ни било какав други траг о Димитрију Марковићу у јавности Бијељине. Једино јавно свједочанство о проти Димитрију представља надгробни споменик који је подигла његова породица на бијељинском гробљу у Пучилама. Ријетки су и писани извори у којима се помиње Димитрије Марковић, али их, ипак, има довољно да проту Димитрија вратимо из заборава'', појашњава Саша Мирић и наглашава да ова књига представља скромни допринос том настојању, а читаоци ће, каже, сами најбоље процијенити да ли је прота Димитрије заслужио да га се Бијељина сјећа.
 
Рецензент књиге ,,Прота Димитрије бијељински" професор др Драго Вуковић, у својој рецензији, између осталог, је написао да ,,књига ,,Прота Димитрије бијељински" је веома важна, јер свештеник Димитрије Марковић, по ономе што је радио и по ауторитету у народу, може бити раме уз раме са знаменитим Семберцима попут кнеза Иве и Филипа Вишњића.

- Треба исказати захвалност аутору што нам је из заборава вратио једно вријеме, итекако важно, не само за живот цркве, него и за укупну нашу прошлост. Просто је невјероватно да се тако мало зна о времену подчињености српског народа, о тешком бремену живота, о тежњама за слободом, ослободилачкој борби и улогама наших људи у тим догађајима. Увјерен сам да ће ова књига бити од велике користи, не само за историчаре и истраживаче, него, прије свега, за вјерујући народ, како би још више оснажио свој идентитет. Дефинитивно је јасно да морамо више цијенити прошлост, више је изучавати, а много мање заборављати'', нагласио је професор др Драго Вуковић, а други рецензент професор др Нина Ћеклић је написала да се ова ,,књига недвосмислено сврстава у домен научне историјске литературе''.

- Систематичност и лакоћа у излагању указују на Мирићево добро познавање и окупираност историјским темама овог периода српске и свјетске историје. Мирић лакоћом и једноставношћу израза мами читаоца, чија интересовања не морају нужно бити везана за историју, да урони у ово штиво и у даху га прочита. С једне стране, дјело ,,Прота Димитрије бијељински" посједује све доминантне одлике научног историјског штива - егзактну методологију, историографске и фактографске наводе, фотографије и документарну грађу. С друге, пак, стране, аутор дјела брижно и предано објашњава све наведено, појашњава историјске прилике тога доба, уџбенички детаљно тумачи наводе из документарне грађе, његује успомену на великане српске историје, а тиме и читаоцу помаже да разумије шири контекст у којем је живио и стварао Димитрије Марковић'', прецизира професорка Ћеклић.

Подсјећамо, Саша Мирић је рођен 1977. године у Тузли. Дипломирао је на катедри за историју Филозофског факутета у Новом Саду. Живи и ради у Бијељини. Радио за више листова и часописа у Републици Српској, Србији и дијаспори, као новинар, дописник, дизајнер, колумниста и уредник. Профилисао се и као стручњак у области медија и односа са јавношћу, политичке теорије и политичког маркетинга. Тренутно је запослен на пословима односа са јавношћу. Аутор је књиге коментара ,,Са ове стране истине" (2014) и студије ,,За све је крив Бењамин Калај" (2018).

Семберија инфо