Рембрантова Ноћна стража дигитално рестаурирана :: Semberija INFO ::

 

Рембрантова Ноћна стража дигитално рестаурирана


Слика из 1642. године последњи пут је подвргнута значајној рестаурацији прије више од 40 година.
Комбинација умјетности и вјештачке интелигенције омогућила је да се у амстердамском Рајксмузеју слика Ноћна стража Рембранта ван Рајна склопи, након што су дијелови слике исцијепани, 70 година након што ју је Рембрант насликао.

Осликане траке сада висе у равни с ивицама слике из 1642. године у музејској почасној галерији.
Музеј је одувијек знао да је слика оригинал, необрезана и далеко већа од познате копије коју је насликао у исто вријеме Герит Лунденс.

Истраживачи и рестауратори, који су готово двије године мукотрпно надзирали посао користећи батерију високотехнолошких скенера, рендгенских зрака и дигиталне фотографије, комбиновали су огромну количину података које су генерисали с Лунденсовом копијом да би поново створили и одштампали траке које недостају.

Приказиваће се наредних мјесеци

”Направили смо невјероватно детаљну фотографију Ноћне страже, а помоћу вјештачке интелигенције или онога што они називају неуронском мрежом, научили смо рачунар коју боју је Рембрант користио у Ноћној стражи и како су изгледали потези његове четкице”, рекао је директор музеја.

Разлог због којег је обрезан групни портрет амстердамске цивилне полиције је једноставан – премјештен је из клупске куће полиције у градску кућу и тамо није стао на зид између двоја врата.
Услиједило је помало аналогно резање маказама и слика је попримила димензије које су сада већ вијековима познате, а судбина одсјечених дијелова платна остаје мистерија.
Дигитална креација, која ће се приказивати наредних мјесеци, долази у оквиру истраживачко-рестаураторског пројекта под називом Операција Ноћна стража, који је започет прије нешто мање од двије године.
Након попуштања мјера холандског затварања због пандемије КОВИД-19, музеј сада може примити више посјетилаца, али још увијек само око половину свог уобичајеног капацитета.

Комбинирање 528 дигиталних експозиција

Током пројекта рестаурације слика је била затворена у посебно дизајнираној стакленој соби и детаљно проучавана од платна до завршног слоја лака.
Међу том гомилом података истраживачи су створили најдетаљнију фотографију икада направљену на слици комбиновањем 528 дигиталних експозиција.
Слика из 1642. године посљедњи пут је подвргнута значајној рестаурацији прије више од 40 година, након што ју је посјекао човјек ножем.
Директор Рајксмузеја је рекао да нови штампани додаци нису намијењени заваравању посјетилаца да мисле да је слика већа, већ да би им дали јасну представу о томе како би слика требала изгледати.

Агенције