БИЈЕЉИНА: ПРЕМИЈЕРА ОПЕРЕ "КНЕЗ ИВО ОД СЕМБЕРИЈЕ" :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: ПРЕМИЈЕРА ОПЕРЕ "КНЕЗ ИВО ОД СЕМБЕРИЈЕ"


Foto: RTRS
Велики и несвакидашњи догађај на културној сцени Републике Српске је премијера опере Исидора Бајића "Kнез Иво од Семберије" која ће бити одржана сутра у Соколском дому у Бијељини у организацији Српског пјевачког друштва "Србадија". Пројекат се реализује у сарадњи са солистима београдске и новосадске опере, оркестром "Аморозо" из Лесковца, а под диригентском управом Јелене Тракиловић.

Бранислав Нушић написао је трагедију "Kнез Иво од Семберије", по којој је Исидор Бајић компоновао истоимену оперу. Ова опера је романтичарска, народна, историјска музичка драма.

- То је за мене велика част, јер до сада никада нисам дириговала оперу. Ово је велики значај за нашу државу , за наш град јер је у питању велики српски композиро Исидор Бајић - истакла је диригенткиња Јелена Тракиловић.
 
За прву оперу у Републици Српској и Бијељини ангажовани су ансамбли из Српске и Србије, а посебна је по томе што у њој хор има значајну улогу. На сцени је 80 људи, заједно Хор "Србадија" и "Ђечији хор", а плесачку сцену у којој се игра чочек извешће чланови семберског Kултурно-умјетничког друштва Батковић.

- Ово је уникатна ствар да се овако нешто подари Бијељини и Републици Српској и читавом овом простору - каже проф др Биљана Радовановић Бркановић, са Факултета музичких умјетности Београд.

Знаменити семберски кнез опјеван је у пјесми свог земљака Филипа Вишњића – "Kнез Иван Kнежевић" у којој је историјски увод написао Вук Стефановић Kараџић.

- Ми Kнеза Иву враћамо у Семберију одајући му поштовање кроз оперску музику, кроз глуму, костим, кроз сјајне извиођаче. Зар је постојао човјек који није само дао, има и данас људи који дају али им се нешто не прими. Њега се примило и сви га воле а нико га не зна - поручила је проф др Десанка Тракиловић, диригнет Хора Србадија.
Kао један од симбола Бијељине и Семберије, кнез Иво је приказан на градском грбу као чувар штита, заједно са слијепим гусларом и пјесником Филипом Вишњићем.

Име кнеза Иве носи једна основна школа у граду, као и једно од три највиша градска признања у Бијељини - Медаља "Kнез Иво од Семберије" која се додјељује за дјела која заслужују опште поштовање и признање, посебно за дјела хуманизма.
 
(РТРС)