Свечана академија поводом Видовдана у Епархијском културном центру: Косовски бој је камен међаш наше историје :: Semberija INFO ::

 

Свечана академија поводом Видовдана у Епархијском културном центру: Косовски бој је камен међаш наше историје


Косово и Видовдан, косовски божури, косовска етика, све то има посебно значење у памћењу и сјећању нашег народа. У нашем  памћењу је и успомена  на српског цара Лазара, косовског мученика, истакао је у свом благослову Нјегово преосвештенство епископ зворничко тузлански Фотије на свечаној академији организованој поводом предстојећег великог српског празника Видовдана  коју је организовало Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” Бијељина у сали Епархијског културног центра у Бијељини.



“Када ми празнујемо Косово, Видовдан, светог цара Лазара, ми празнујемо своју историју која је крсно васкрснула. Празнујемо је као крст, распеће, наше страдање, као наше васкрсење. Цар Лазар и његове војводе учили су нас  темељима косовске етике, да је земаљско за малена царство, а да је небеско увијек и довијека. Нове генерације треба да се уче Светосавској етици, да постоји царство небеско, да постоји вјечни живот за који се вриједи трудити и борити, па и жртвовати. Неприхватљиво је Косово посматрати као мит, јер је то потпуно површно схватање историје. Косово је сва наша историја и све се касније, а и раније, гранало са Косова”, поручио је владика Фотије, истакавши да Срби имају идеале који су идеали вјечности и које треба чувати и преносити на нове генерације.



Славиша  Микић, предсједник Градског одбора СПКД “Просвјета” Бијељина изјавио је да “Просвјета” традиционално организује свечану академију посвећену Видовдану. 

“Косовски бој стоји као камен међаш наше историје, јер нас још увијек инспирише, даје нам снагу и надахнуће. И ове године смо припремили занимљив културни програм у којем ће наступити млади људи, који ће у догледно вријеме бити носиоци културних збивања у нашем граду”, истакао је Микић.



На академији “У сусрет Видовдану”, којој су присуствовали бројни грађани, као и градоначелник Љубиша Петровић,  пригодну бесједу говорила је професор Стојанка Ђокић,чланица СПКД “Просвјета”, а наступили су и ученици бијељинске О.Ш. “Свети Сава”, Гимназије “Филип Вишњић”, полазници вртића “Чика Јова Змај” и етно група “Вијенац” из Брчког.

Семберија инфо - Текст и фото: Љ. Љубојевић