Народна библиотека Филип Вишњић: Представљене двије књиге слијепе пјесникиње :: Semberija INFO ::

 

Народна библиотека Филип Вишњић: Представљене двије књиге слијепе пјесникиње


У Народној библиотеци “Филип Вишњић”, уз сарадњу са Коалицијом организација  особа са инвалидитетом “Колоси”, организовано је представљање двије књиге, приче из живота, “Суза има боју”  и пјесничка збирка “У плавом обзорју”, слијепе пјесникиње Емилије Матић из Београда, чланице Савеза слијепих Србије.

Емилија Матић (67) каже да је у седмој години изгубила вид, те да је завршила Основну школу за дјецу и омладину оштећеног вида у Рисну и Подгорици, а након тога и Средњу електротехничку школу у Земуну.

“По завршетку школовања радила сам у фирми “Центротекстил”, као телефонисткиња, све до пензионисања. Пишем прозу и поезију и до сада сам објавила четири збирке пјесама и једну прозну књигу, као аутобиографско дјело. Имам два сина и унуче и жеља ми је да моје књиге остану њима у аманет. Осјећајући неку меланхолију и депресију у одређеном раздобљу живота, одлучила сам да тај недостатак вида надокнадим писањем. Редовно учествујем на књижевним сусретима. У Савезу слијепих Србије има пуно квалитетних и афирмисаних писаца”, каже Емилија Матић.



Милорад Јовић, технички секретар Коалиције “Колоси”, каже да је ова коалиција развила сарадњу на културном и спортском плану са удружењима и организацијама особа са инвалидитетом у Београду.

“Друштво мора у свим сегментима живота пружати шансу особама са инвалидитетом. Емилија Матић је, као слијепа особа, успјела зарадити пензију, а истовремено је била активна и на књижевном плану. Надам се да ће бијељинска библиотека обезбиједити донацију за изградњу лифта, како би и особе са инвалидитетом могле у инвалидским колицима присуствовати бројним културним догађајима”, каже Јовић.

Жељана Арсеновић, в.д. директора Народне библиотеке “Филип Вишњић” каже  да је ова установа и у ранијем периоду организовала промоције књижевних дјела особа са инвалидитетом, те да ће та активност бити настављена и у наредном периоду.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић