СПД Србадија: Почеле припреме за извођење опере Кнез Иво од Семберије :: Semberija INFO ::

 

СПД Србадија: Почеле припреме за извођење опере Кнез Иво од Семберије


БИЈЕЉИНА - Српско пјевачко друштво (СПД) „Србадија“ почело је данас припреме за извођење опере Исидора Бајића „Кнез Иво од Семберије“, а ријеч је о премијерном извођењу ове опере у Републици Српској и БиХ, које ће бити одржано у јуну.

Пројекат се реализује у сарадњи са солистима београдске и новосадске опере, а под диригентском управом Јелене Тракиловић.

Тракиловићева је навела да ће опера бити постављена као представа у јуну, а да се СПД „Србадија“ упустила у овај пројекат у новим условима и да су у могућности да га изнесу финансијски и на сваки начин.

-Сви са нестрпљењем ишчекујемо премијеру. Сада радимо пробе које су музичке и режијске. У овај пројекат укључени смо ми, хор жСрбадијаж, оркестар је из Србије, јер ми га у Бијељини немамо, солисти су из Београда и Новог Сада, а режисери из Бањалуке - рекла је новинарима Тракиловићева.
Она је истакла да је овај пројекат регионални, а да су у њега укључени умјетници из двије земље.

Тракиловићева је рекла да је опера „Кнез Иво од Семберије“ дјело Исидора Бајића, а у најскорије вријеме изводило га је новосадско Народно позориште, али концертно, те да опера од седамдесетих година није изведена као представа.

-Наша публика у Бијељини ће имати прилику да погледа оперу као представу - рекла је Тркиловићева, напоменувши да је ово највећи пројекат и сасвим је ново за „Србадију“.

Првак опере Српског народног позоришта Нови Сада Васа Стајкић, носилац главне улоге Кнеза Иве од Семберије, рекао је да је прилично упознат са овим дјелом, а у Бијељини је да помогне што је могуће више.

-Са „Србадијим“ имам сарадњу већ двадесетак година, а почео сам да долазим као испомоћ овом хору, то пријатељство његујемо... - рекао је Стајкић.

Бањалучанин Игор Тешић, филмски режисер који има богато искуство и у позоришту, рекао је да је са задовољством прихватио да режира представу „Кнез Иво од Семберије“ јер је „домаћи текст, текст српског аутора и зато што је локалпатриотска прича“.

-Кнез Иво је живио овдје и на сваки начин му се треба одужити, па и постављањем ове опере на сцену -рекао је Тешић и похвалио екипу врхунских умјетника из Новог Сада, Зрењанина, Београда, Бијељине и Бањалуке, са којима ради.

Извођење опере на позоришној сцени заказано је за 27. јун у Великој сали Соколског дома.

Срна / Глас Српске