Изложба 3Д модела најљепших стећака у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Изложба 3Д модела најљепших стећака у БиХ


САРАЈЕВО - Изложба 3Д модела најљепших стећака у Босни и Херцеговини отворена је данас у Хисторијском музеју Босне и Херцеговине у организацији Фондације "Мак Диздар", у оквиру пројекта "StećAR: Enhanced Vision of Stećak".

Пројекат има циљ мапирати некрополе стећака, допринијети очувању, али и модернизацији културне баштине и указати на важност очувања стећака.

Реализује се захваљујући подршци програма  "Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative" (БХРИ), који спроводи Међународна организација за миграције (ИОМ), уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД).

Идеја данашње изложбе је спајање традиционалног и модерног, савремене технологије, 3Д моделирања, фотограметрије и бх. културног насљеђа, које је, уз то, веома угрожено и често тешко приступачно.

"Желимо да поново на трагу дјела Мака Диздара наставимо са оваквим активностима, јер је он кроз своју поезију на неки начин учинио и више од саме науке, приближио је средњовјековни период и културу људима, тако да сви ми данас осјећамо то као нешто своје, властито", рекао је Горчин Диздар, представник Фондације "Мак Диздар", и додао да се нада да ће овим изложбама грађани, посебно млади Босне и Херцеговине, увидјети колика је важност стећака и њиховог специфичног умјетничког изражаја.

Независне новине