СПКД Просвјета Бијељина - Квиз Ћирилице, чедо моје: Ћирилица је савршено писмо :: Semberija INFO ::

 

СПКД Просвјета Бијељина - Квиз Ћирилице, чедо моје: Ћирилица је савршено писмо


Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ – Градски одбор Бијељина, у сарадњи са четири бијељинске основне школе: „Свети Сава“, „Вук Караџић“, „Кнез Иво од Семберије“ и „Јован Дучић“, поводом Светог Ћирила и Методија, организовало је у великом амфитетатру Центра за високо образовање  први квиз под називом „ Ћирилице, чедо моје“.



Славиша Микић, предсједник Градског одбора „Просвјете“ каже да се у самом имену квиза „Ћирилицо, чедо моје“ налази сва суштина онога што „Просвјета“ жели поручити српском роду.

„Наша ћирилица је угрожена и занемарена и заслужује пуно више него што смо јој до сада пружили и пружали. Ако кажемо „Чедо моје“, онда знамо како се треба опходити према чеду и шта од њега очекујемо. Ћирилица је данас недовољно заступљена у медијима, у јавном дискурсу, у јавном животу. Нећу рећи да је недовољно заступљена у школама, али, сматрам, да је на сваком мјесту треба бити пуно више. Имамо савршено писмо и језик, који на свјетском нивоу нико други нема. Један глас - једно слово, то је савршенство свјетског нивоа, у сваком смислу“.



На квизу, који је припреман пуна два мјесеца, учествовали су ученици од шестог до деветог разреда и њихови наставници српског језика и историје. Квиз је ревијалног карактера, афирмативан је и његов циљ је да се ученици и млади подстичу да користе ћирилицу у сваком облику.

Наставница Ана Манојловић из Основне школе „Кнез Иво од Семберије“ истакла је да реформатор српског језика Вук Караџић и ћирилица заслужују сву хвалу и славу.
„Пишемо њоме, поносимо се њоме, дивимо јој се у свакодневном животу“, истакла је Ана Манојловић.



Жељка Млађеновић, наставница српског језика у О.Ш. „Свети Сава“ каже да ова манифестација заслужује пажњу јавности, те да је наишла на изванредан одјек, како међу ученицима, тако и међу наставницима.
„Ова манифестација је важна, јер нема побједника. Важно је учествовати и сви смо, на неки начин, побједници. Ово је прилика за размјену знања и искустава“, каже Жељка Млађеновић.

Лена Тојић, ученица осмог разреда О.Ш. „Вук Караџић“ каже да је поносна што припада народу који користи ћирилицу као своје писмо.
„Ћирилица за мене представља јединство, јер се пише онако како се и говори. Још давне 1811. године Вук Караџић је поручио: „Пиши како говориш, читај како је написано“.

Никола Иванов, ученик осмог разреда О.Ш. „Јован Дучић“ каже да је почаствован што учествује у оваквом квизу, истичући да је знање о језику и о писму неисцрпно и треба га стално обнављати и употпуњавати.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић