ЗАВРШЕНО 7. ОНЛАЈН Међународно клавирско такмичење: Коначна ранг листа се очекује у сриједу 12. маја :: Semberija INFO ::

 

ЗАВРШЕНО 7. ОНЛАЈН Међународно клавирско такмичење: Коначна ранг листа се очекује у сриједу 12. маја


СЕДМО ОНЛАЈН Међународно клавирско такмичење (ONLINE Slobomir International Music Competition - SIMC 2021.) је одржано у периоду од 07. до 10. маја 2021.године на Слобомир П Универзитету. Први пут у оквиру Слобомир П Универзитета је одржано онлајн такмичење у дисциплинама Клавир соло, Клавирски дуо и Упоредни клавир што је за организатора представљало својеврстан изазов и ризик. Постигнут је велики успјех и поред отежаних услова за рад.

 

- Идеја о утемељењу и организовању Слобомир међународног музичког такмичења које се одвија сваке друге године  у дисциплинама клавир соло, клавирски дуо  и упоредни клавир, са сједиштем у Слобомир, потекла је од професора и студената Академије умјетности Слобомир П Универзитета прије 11 година, са жељом да град Бијељина буде центар културних дешавања у региону, које ће окупити младе пијанисте из цијелога свијета, навела је за портал Семберија.инфо проф.мр Александра Радосављевић, Умјетнички директор такмичења.

Пријављен је велики број земаља, из чак 78 музичких школа и академија: Абу Даби, Тајланд, Шпанија, Француска, Тајван, Индонезија, Нјемачка, Португал, Италија, Пољска,  УСА, Уједињено Краљевство, Израел, Аустрија, Сјеверна Македонија, Србија, Хрватска, Словенија, Босна и Херцеговина/Република Српска. Жири, састављен од реномираних музичких педагога и пијаниста, имао је веома одговоран и тежак задатак да рангира преко 180  кандидата на основу видео снимака, који су снимани под различитим условима. Жири је радио у сљедећем саставу: Аида Гаврилова (Шпанија), Олга Борзенко (Србија), Марија Максимова (Сјеверна Македонија), Јокут Михајловић (Србија), Александра Радосављевић ((Босна и Херцеговина, РС), Дубравка Јовичић (Србија), Арсен Чаркич ( Босна и Херцеговина, РС), Невен Шобајић (Србија), Теа Димитријевић (Србија), Амсал Гановић ( Босна и Херцеговина), Дарио Зомбра (Босна и Херцеговина, РС).

​Након преслушаних кандидата жири је мишљења да је ово велики успјех свих учесника и њихових ментора што су у отежаним условима за рад (затварање школа, недоступност сале за снимање...) са великом вољом и ентузијазмом прихватили модерни начин вредновања умјетничког стваралаштва.  У оквиру такмичења професори Јокут Михајловић, Арсен Чаркић, Александра Радосављевић и Аида Гаврилова одржали су стручна предавања на Слобомир П Универзитету.

- Честитамо и захваљујемо се свим пријављеним учесницима, њиховим родитељима и менторима на учешћу седмог Слобомир интернационалног музичког такмичења, захвалила је проф.мр.Александра Радосављевић

Коначна ранг листа кандидата биће објављена у среду, 12.маја.

Семберија инфо - Т. Којић