ДА ВИНЧИЈЕВ ЦРТЕЖ "ГЛАВА МЕДВЈЕДА" НА АУКЦИЈИ (ВИДЕО) :: Semberija INFO ::

 

ДА ВИНЧИЈЕВ ЦРТЕЖ "ГЛАВА МЕДВЈЕДА" НА АУКЦИЈИ (ВИДЕО)


Screenshot/YouTube
Мали цртеж медвједа, чији је аутор Леонардо да Винчи, продаће се аукцијски, а очекивана цијена је 16 милиона долара.

Дјело је нацртано на папиру површине осам квадратних центиметара. Нацртан је техником силверпоинт, коју је Да Винчи научио од италијанског умјетника Андреа дел Верокија.

Било је неколико власника овог цртежа, а аукцијска кућа Кристис га је 1860. године продала за 2,5 фунти, а што би данас износило 312 фунти. Назван је "Глава медвједа" и био је изложен у престижним галеријама и музејима широм свијета, међу којима су Национална галерија Лондон, Лоувр Абу Даби и Музеј Ермитаж у Санкт Петербургу.

У саопштењу стручњака аукцијске куће Кристис у Њујорку Бена Хола је наведено да је ријеч једном од најзначајнијих дјела из периода ренесансе који је у приватном власништву. Нагласио је да је цртеж био у власништву неких од најзначајнијих колекционара умјетнина. Међу њима су били сликар Томас Лоренс и познати колекционар Норман Роберт Колвил.


Цртеж, на којем је и Да Винчијев потпис, биће током овог мјесеца изложен у Хонг Конгу. Потом ће бити измјештен у Лондон гдје ће у јулу бити аукцијски продат за очекивану цијену од 11 милиона долара до 16 милиона долара.

Да Винчијев цртеж "Коњ и јахач" је до сада био његов најскупљи цртеж аукцијски продат. Продат је 2001. за више од 11,2 милиона долара. У Кристису очекују да ће "Глава медвједа" оборити цјеновни рекорд, те су потцртали да је ово један од посљедњих да Винчијевих цртежа на тржишту.

Убједљиво најскупљи цртеж који је ова аукцијска кућа продала био је "Глава музе", а чији је аутор италијански сликар Рафаело Санзио да Урбино. Продат је 2009. за 49 милиона долара. Ово дјело је настало по наруџби папе Јулија Другог.

Иако је Да Винчи много познатији по сликама попут "Монализе" и "Посљедње вечере", био је мајстор и прославио се по сјајним цртежима којима је приказивао анатомију живих бића. Његов најпрепознатљивији такав цртеж јесте "Витрувијев човјек" којим приказује анатомију мушкарца. Ово дјело спада у његова највећа стваралачка постигнућа.

Италијански умјетник је био фасциниран природом и на многим цртежима је приказивао животиње. Осим тога, цртао је религијске личности и библијске призоре, па је тако цртеж "Убијени свети Себастијан" 2016. требао бити аукцијски продат за 16 милиона долара, али је продаја онемогућена јер је ово дјело Француска прогласила националним благом, пише Си-Ен-Ен.

(klix.ba)