Манојловић: Историјске филмове треба да снимају само најбољи :: Semberija INFO ::

 

Манојловић: Историјске филмове треба да снимају само најбољи


Пројекте са важном темом из историје Србије неопходно је да раде искључиво најбољи аутори, рекао је за Тањуг глумац Предраг Мики Манојловић, који је недавно завршио снимање новог филма „Траг дивљачи”  редитеља Ненада Павловића, иначе сина Живојина Павловића, по чијим прозним дјелима се реализује поменути пројекат. Манојловић тумачи веома комплексан и специфичан карактер, који има више проблема и много талената, а сама радња почиње од маја 1945. године.

У филму играју још Радивоје Раша Буквић, Нада Шаргин, Милош Тимотијевић, Срђан Жика Тодоровић, Милена Павловић (кћерка Живојина Павловића), Драган Бјелогрлић, Јово Максић и многи други. Снимање је трајало од 1. марта до 15. априла, на аутентичним локацијама у Књажевцу, Нишу, Зајечару и Београду.

– Лако је и тешко говорити о нечему што још не постоји. Какав је мој лик или какав ће он бити, ја то могу само да наслутим, али не могу са сигурношћу да кажем, јер филм је један жив процес који је непредвидљив. Не знам докле ће нас одвести овај изврсни сценарио са овако даровитим свијетом са којим ми је право задовољство да сарађујем – био је надахнут Манојловић, истичући да сценарио према дјелима редитеља Павловића обећава веома дубок и сложен филм, јер говори о више тема у исто вријеме, у освит 1945. године.

– Филм нуди социјални, политички, друштвени и интимни ниво, заправо једну интимну породичну драму, чији је свједок новинар, кога тумачи мој колега Раша Буквић. Тог јунака не занимају мале вијести, већ он има веома амбициозне планове – додао је.

Манојловић је наговијестио свог јунака као првоборца, некада активног у рату, који наставља даље на веома високом положају Државне безбједности.

– Може да буде значајан, а опет и веома безначајан филм са историјском тематиком, све зависи од сценарија. Деси се да имате веома важне теме да обрадите, на папиру, а онда сама „егзекуција” буде „танка двојка” - симболично и духовито се изразио глумац у вези са темом прошлости у филмовима.

Како Манојловић истиче, било је озбиљних промашаја у реализацији сличних пројеката.
– Сматрам да у прошлости лежи будућност, одакле је потребно учити. Зато је филмове са ближом, даљом или најдаљом прошлости неопходно снимати. Ипак, такве пројекте би требало да раде само они најбољи, који имају заиста праве разлоге за реализацију тих тема. Важно је да ти аутори имају исконску потребу за тим, а не само да имају потребу за новцем – јасан је глумац који у српској кинематографији или ТВ серијама пажљиво бира гдје ће се појавити, и у ери масовне продукције играног садржаја за мали екран труди се да учествује у вриједним пројектима.
Такође сматра да ће тај читав талас и тренд снимања ТВ серија само одједном престати, по његовом мишљењу нема шансе да још дуго потраје. Манојловића је публика током првог налета пандемије пратила у крими-серији „Јужни вјетар”, као наставак истоименог хит филма, а недавно је завршио и снимање другог филма из ове саге „Јужни вјетар 2: Убрзање” Милоша Аврамовића, који је продуцент и остварења „Траг дивљачи”.

Такође, у биоскопима је скоро освануо и чешки филм „Превише лично” (2020) гдје игра управо Манојловић, а није једини из Србије и региона који се ту појавио, јер су у овој мелодрами присутни и – Бранислав Бане Трифуновић и хрватски глумац Јанко Поповић Воларић.

– Данас у ери пандемије ипак је тешко глумцу да опстане. И филмском и позоришном глумцу је данас јако незгодно, веома „масковито”. Искрено не знам како ћемо изгурати, а надам се да хоћемо – сјетно каже Манојловић и најављује да ће снимати још неке нове европске филмове, као што је био тај чешки филм.

Поводом одласка многих његових колега током периода ковида 19, Манојловић истиче:
– Јако ми је тужно све то. Заиста тужно. Кажу као ово је нова реалност. Волео бих да та „нова реалност” ево управо сада престане, овог тренутка. И да постане стара реалност.

Политика