ИЗЛОЖБА О ЛИДИЈИ ПИЛИПЕНКО :: Semberija INFO ::

 

ИЗЛОЖБА О ЛИДИЈИ ПИЛИПЕНКО


У Музеју Народног позоришта у Београду 30. марта отвара се изложба „Стваралаштво у два чина”, посвећена примабалерини Лидији Пилипенко (1938–2020), чији је аутор Милена Јауковић.

Лидија Пилипенко рођена је у Лапову. У Средњој балетској школи дипломирала је школске 1955/1956. Исте године добија ангажман у Народном позоришту у Београду, као хонорарни члан Балета, да би статус прве солисткиње остварила већ 1959. Као стипендиста Британског савјета, 1964. одлази на тромјесечно стручно усавршавање у Лондон, гдје у балетском студију при позоришту „Садлерс Велс” похађа часове реномираног балетског педагога Нинет де Валоа. Двадесет година умјетничког рада свечано је обиљежила 1976. премијерним наступом у улози Кармен, у истоименом балету Вере Костић. Након одласка у пензију 1979, наставља да наступа у матичном позоришту, опростивши се од сцене 1980. Током каријере, тумачила је све најзначајније улоге класичног и неокласичног балетског репертоара и учествовала у многим сценско-музичким остварењима, као и на филму и телевизији.

Лидија Пилипенко сарађивала је са водећим балетским умјетницима свога доба и нашим најеминентнијим кореографима. Највећи број наступа на сцени матичног позоришта остварила је са Жарком Пребилом, Боривојем Младеновићем, Душаном Трнинићем, Миланом Момчиловићем, Недељком Војкићем, Радомиром Вучићем, док је највише улога остварила у балетима Вере Костић и Димитрија Парлића. Са Балетом Народног позоришта у Београду гостовала је у Њемачкој, Аустрији, Холандији, Белгији, Швајцарској, Великој Британији, Грчкој, Италији, Француској, Монте Карлу, Пољској, Египту, Јапану и Шпанији, као и широм некадашње Југославије. Након завршетка играчке каријере, посвећује се кореографском раду, остварујући импозантан кореографски опус, сачињен од шест једночиних и осам цјеловечерњих балета, изведених на сцени Народног позоришта у Београду, и два цјеловечерња балета, изведена на сцени Српског народног позоришта у Новом Саду. Од кореографских дјела, одиграних на београдској сцени, поменимо балете „Бановић Страхиња”, „Јелисавета”, „Самсон и Далила”, „Дама с камелијама”, „Љубав чаробница”, „Шехерезада”, „Кавез”, „Пјесник Чајковски”, као и њено последње остварење „Евгеније Оњегин” из 2017. Лидија Пилипенко је аутор бројних кореографија у дивертисманима опера, у оперетама и мјузиклима, као и оних намијењених телевизијском извођењу. Била је директор Балета Народног позоришта у Београду од 1991. до 1993. и од 1997. до 2000.  Добитница је бројних признања: награда за животно дјело Удружења балетских умјетника Србије, награда Удружења балетских умјетника Србије „Димитрије Парлић” за цјелокупан кореографски опус, Златни беочуг за трајни допринос култури Београда, национално признање за свеукупни допринос култури Републике Србије...