МОСТОВИ СТРУГЕ ВЛАДАНУ КРЕЧКОВИЋУ :: Semberija INFO ::

 

МОСТОВИ СТРУГЕ ВЛАДАНУ КРЕЧКОВИЋУ


Млади пјесник из Србије Владан Кречковић овогодишњи је лауреат престижне међународне награде за младе пЈеснике „Мостови Струге”, која се додЈељује за најбољу дебитанску књигу поезије у оквиру фестивала „Струшке вечери поезије”, под покровитељством УНЕСКО-а, објављено је у Паризу.

Кречковић (32) из Београда награду је освојио за збирку „Париз, Тексас”, а најпрестижнија награда фестивала „Златни вијенац”, која се додјељује светски познатом живом пјеснику за животно дјело, припала је Керол Ен Дафи, једној од најзначајнијих савремених пјесникиња из Велике Британије.

Резултати 60. конкурса фестивала „Струшке вечери поезије” објављени су на церемонији у Паризу, која је одржана поводом обележавања Светског дана поезије и 100-годишњице рођења књижевника, утемељивача и једног од кодификатора македонског књижевног језика Блаже Коненског.

Током овог догађаја, који је организован и под покровитељством Министарства културе и Министарства образовања и науке Сјеверне Македоније, окупљенима се обратио и предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски, који је Коненског назвао „есенцијом пјесничког језика” истичући да се у његовом раду комбинују мудрост и изазови постојања.

„Његово цјелокупно стваралаштво укључује нашу прошлост, садашњост и будућност, али његово наследство припада свима онима који разумију како се гради савремен, еманципован и космополитиски свијет”, поручио је Пендаровски.

Збирка пјесама „Париз, Тексас” Владана Кречковића његова је дебитантска збирка коју је у октобру прошле године објавила издавачка кућа ППМ Енклава из Београда.

Као што наслов наговјештава, као и у култном филму Вима Вендерса, основни мотив збирке су растанци, разрачунавање лирског субјекта са сопственом прошлошћу, у циљу могућности изградње нових међуљудских односа.

Уколико буду испуњени епидемиолошки услови, овогодишње издање фестивала „Струшке вечери поезије” биће одржано између 24. и 30. августа, током којег ће победницима бити уручене награде.

Агенције