ПРОЈЕКАТ „САМООДРЖИВИ ГРАД” НА БИЈЕНАЛУ У СЕУЛУ :: Semberija INFO ::

 

ПРОЈЕКАТ „САМООДРЖИВИ ГРАД” НА БИЈЕНАЛУ У СЕУЛУ


Пројекат београдског архитекте Данила Дангубића „Самоодрживи град” изабран је да представља Србију на Бијеналу архитектуре у Сеулу, које је заказано за септембар 2021., обавијестили су из студија „Данило Дангубић архитектс”. Његов рад биће изложен уз још 39 радова, одабраних од 1.440 приспјелих на конкурс из цијелог свијета.

Ријеч је о пројекту самоодрживог Београда, а једна од подтема била је како искористити подземни дио града.
– Основна тема је била „Самоодрживи град”, град који има капацитет да опстане и настави да живи упркос свему што му се дешава. У томе сам апсолутно препознао Београд. Рушен и освајан 44 пута за 1.100 година, прелазио је из руке у руку, страдао у бомбардовањима…

А једна од подтема била је капацитет архитеката и архитектуре да искористе подземни градски дио, земљу као простор за градњу. Изабрао сам баш њу, јер се Београд кад год је био у проблему враћао својој утроби, силазио у своје лагуме, пећине и напуштене руднике. Београд живи са својом утробом – објашњава Дангубић, који ужурбано ради, како би до септембра његов студио стигао да произведе сву потребну документацију.

Данило Дангубић се образовао у иностранству. У Америци је, на Друри универзитету завршио основне студије архитектуре, а у Лондону је дипломирао на Архитектуал асосиејшен, најстаријој независној школи архитектуре у Великој Британији и једној од најпрестижнијих и најконкурентнијих на свијету, гдје је и предавао након завршених студија.

Сеулски бијенале, чији је овогодишњи директор француски архитекта Доминик Перо, једна је од најзначајнијих манифестација архитектуре у свијету ове године, а поред бијенала архитектуре у Венецији, Чикагу и Пекингу, спада у ред најпрестижнијих институција на којима се приказују достигнућа у архитектури