Француска враћа Климта наследницима послије 80 година :: Semberija INFO ::

 

Француска враћа Климта наследницима послије 80 година


Француска ће ремек дјело сликара Густава Климта „Ружичњаци под дрвећем” вратити наследницима власнице више од 80 година након што је она била принуђена да га прода за вријеме нациста, саопштило је Министарство културе.

Првобитна власница Нора Стиасни, из познате аустријске јеврејске породице, морала је да прода слику по врло ниској цени да би финансијски преживјела након што су нацисти анектирали Аустрију 1938. године, изјавила је француска министарка културе Розлин Башло, преноси Ројтерс.

Стиасни је депортована у Пољску 1942. и умрла је исте године.Трговац умјетнинама, симпатизер нациста, чувао је слику све до своје смрти шездесетих, а Француска, несвјесна њене историје, на крају је умјетничко дјело купила на аукцији за Музеј „Орсеј” у Паризу 1980, додала је министарка.

„Ова одлука о враћању великог умјетничког дјела из јавних колекција илуструје нашу посвећеност правди и накнади за опљачкане породице”, рекла је Башло.

Стиасни је наслиједила слику од свог стрица, аустријског индустријалца и колекционара Виктора Цукеркандла, који је дјело купио 1911. године.

Агенције