Богиња плодности на свјетској мапи археологије :: Semberija INFO ::

 

Богиња плодности на свјетској мапи археологије


Министарка културе и информисања Маја Гојковић посјетила је Александровац и Дом културе у том граду, а поводом премијерног представљања рестауиране и конзервиране статуете – бисера винчанске културе – пронађене 2019. и назване Вита.

Министарка је истакла да захваљујући знању српских археолога и конзерватора ова статуета открива тајне богатог жупског краја које је хиљадама година чувало то поднебље и нагласила да ће ово непроцјењиво културно благо допринијети бољој видљивости и препознавању Александровца као важног археолошког локалитета, као што су то чиниле фигуре пронађене прије пола вијека: Миладија, Ружица, Гроздана и Мадам де Венчац.

Министарка Гојковић је подвукла да можда Витково до сада није било довољно добро познато и присутно у јавности, али сигурно је да ће ова скулптура, богиња плодности, додатно уцртати Александровац и Жупу на свјетској мапи драгоцјених археолошких налазишта, посебно имајући у виду да значај фигурине старе шест и по хиљада година надалеко превазилази границе локалне средине и државе.

Она је скренула пажњу да су наставак археолошких истраживања, брига о цјелокупном културном наслијеђу и његово представљање јавности од изузетног значаја за боље разумијевање прошлости, као и бољу будућност, те да ће Министарство културе и информисања наставити да подржава даља археолошка истраживања, јер у томе нема краја.

Министарка је обишла и почетак радова на реконструкцији Завичајног музеја Жупе који је започет захваљујући средствима Министарства културе и информисања.

Политика