ДАНАС СУ ЗАДУШНИЦЕ :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС СУ ЗАДУШНИЦЕ


Српска православна црква установила је посебне дане кад се сјећамо наших драгих покојника и обилазимо њихове гробове. Задушнице су увијек у суботу, јер је то и иначе, у току читаве године, дан кад се сјећамо преминулих и када најчешће одлазимо на гробље. На Задушнице у цркви се служи заупокојена литургија на којој се читају имена упокојених православних хришћана.

У цркву на литургију потребно је понијети: мало куваног жита, мало црног вина, малу свијећу за жито, свјећицу за сваког упокојеног или једну већу свијећу за све, списак имена ваших упокојених рођака и пријатеља и скроман новчани прилог према својим могућностима.

У Семберији се молитва за упокојене служи и на гробљима када свештеници и читају имена из породичних читуља преминулих и вином обавезно преливају гробове.

Према вјеровању жито нас симболично подсјећа на Христове ријечи да зрно тек кад умре род доноси, и то не у земном мраку, него у свјетлости сунца. Жито је символ смртног тијела и бесмртне душе у свјетлости Царства небеског.

Црно вино, којим свештеник прелива жито, означава Божје милосрђе којим се лијечи ране гријеха.
Свијећа је символ свјетлости Христове. Он је рекао: „Ја сам свјетлост свијету." Та свјетлост треба да нас подсјети на свјетлост којом Христос обасјава душе преминулих. Свијећа је малена жртва Богу, који се за нас жртвовао.
 
Ако су наши покојници сахрањени далеко и није могуће отићи на гробље, увијек може да се оде у цркву, гдје се одслужи помен.
 
Постоји још један вид милостиње који је код нас заборављен: духовна милостиња. Духовна милостиња је и поклањање духовних књига.

Књига духовног садржаја се може, на спомен и за помињање у молитвама, дати неком ко не може да је купи, или поклонити библиотекама.
 
Подсјећамо, Задушнице се обиљежавају четири пута годишње: Зимске задушнице - обиљежавају се у суботу пред Мјесне покладе, Љетње задушнице - обиљежавају се у суботу пред Духове, Михољданске задушнице - обиљежавају се пред Михољдан и Јесење задушнице - називају се другачије и Митровске задушнице, јер се обиљежавају у суботу пред Митровдан.

Иначе, у Семберији и на Мајевици, па и у ширем окружењу, најпосјећеније су Зимске задушнице, дакле ове које падају пред Мјесне покладе.