Милош Форман – један од највећих филмских аутора свих времена :: Semberija INFO ::

 

Милош Форман – један од највећих филмских аутора свих времена


Данас се навршава 89 година од рођења Милоша Формана, филмског аутора који спада међу најзначајније синеасте свих времена, оскаровца и аутора филмских ремек-дјела “Љубав једне плавуше”, “Лет изнад кукавичијег гнијезда”, “Свлачење”, “Амадеус” и “Народ против Ларија Флинта”.

Велики Чех, мајстор атмосфере и изврстан аналитичар менталитета, након неколико домаћих филмова: “Црни Петар”, “Гори моја госпођице” и “Љубав једне плавуше” одлази у САД.

Свјетску славу стекао је филмовима “Лет изнад кукавичијег гнијезда”, “Амадеус”, “Свлачење” и антиратним мјузиклом “Коса”.

Милош Форман је опсесивно, из филма у филм, пратио борбу човјека против система.

Био је њежан у сликању изгубљених и разочараних људи усред окрутног свијета и идеологија и жесток у циничним метафорама о систему који меље појединца.

Отац му је био Јевреј, а мајка протестанткиња. Та чињеница обиљежила је живот младог Формана, као и смрт родитеља у њемачком концентрационом логору у Аушвицу.

Форманова остварења захтијевају образованог гледаоца, који познаје литературу и умјетност уопште. Он је био типичан представник ауторског филма, који нуди умјетност умјесто забавног производа.

Заувијек ће бити симбол, можда, најљепшег доба 20. вијека смјештеног између два војна блока у међусобној равнотежи, између “дјеце цвијећа” и каснијих “жена у црном”, између музичке револуције и каснијих “обојених револуција”.

Умро је 13. априла 2018. године.

“Астероид 11333 Форман” назван је по Милошу Форману, филмском класику.

СРНА / БХРТ